Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιντεοπαιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια προκαλούν κρίσεις επιληψίαςΤουλάχιστον 80 Ελληνόπουλα έπαθαν στη διάρκεια του περασμένου έτους επιληπτική κρίση εξαιτίας του παλλόμενου σήματος στα βιντεοπαιχνίδια, το οποίο έχει περισσότερες από τρεις λάμψεις το δευτερόλεπτο και μεγάλη χρωματική αντίθεση. Την έρευνα δημοσίευσε η εφημερίδα Έθνος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης Κατά της Επιληψίας, Αθανάσιου Κοβάνη, η επιληπτική αντίδραση στο φωτεινό σήμα του βιντεοπαιχνιδιού εκδηλώνεται μέσα στα 20 πρώτα λεπτά, αλλά σε αρκετά παιδιά η κρίση οφείλεται στην ένταση, το άγχος, τη συναισθηματική φόρτιση, τη διέγερση, την κούραση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και στην υπνηλία. Κρίση επιληψίας είχαν πριν από τρία χρόνια στην Ιαπωνία περίπου 700 παιδιά κατά τη διάρκεια επεισοδίου του Πόκεμον.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 80 παιδιά, ηλικίας από 8 έως 16 ετών, εκδηλώνουν κάθε χρόνο κρίσεις επιληψίας, με το φωτεινό σήμα να ενοχοποιείται για αυτά τα περιστατικά. Στα 30 από αυτά το σήμα προέρχεται από βιντεοπαιχνίδια, ενώ σε 50 από την τηλεόραση.

Οι οδηγίες που δίνει ο κ. Κοβάνης, σε περίπτωση που ένα παιδί πάθει κρίση, είναι να απομακρύνουμε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα στα οποία μπορεί να χτυπήσει, να του χαλαρώσουμε τα ρούχα και να του αφαιρέσουμε τα γυαλιά.

«Δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του ανοίξουμε το στόμα για να μην καταπιεί τη γλώσσα του, γιατί αυτό δεν θα βοηθήσει καθόλου, αλλά θα πρέπει να τοποθετήσουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του ή να το γυρίσουμε στο πλάι για να μην κάνει εμετό και εισρόφηση», τονίζει ο κ. Κοβάνης.

 Άρθρο από το health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου