Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Σεμινάριο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 22-4-2013Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5oυ Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σας καλούν στην ομιλία- συζήτηση  με θέμα:
«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς;»  
που θα πραγματοποιηθεί από την  ψυχολόγο,  κ. Χριστίνα Χουσιάδα.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19:30 μμ στο χώρο του  σχολείου (Αλφειού 62 και Χελμού).

Περισσότερα για το θέμα:
  Η σεξουαλική αγωγή στο σπίτι θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι πρώτοι που καλούνται να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών με σεξουαλικό περιεχόμενο που βρίσκονται σε διάφορες ηλικίες και στάδια ανάπτυξης είναι οι γονείς.
  Τις περισσότερες φορές  οι γονείς δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να προσεγγίσουμε το παιδί μας για θέματα γύρω από το σεξ. Ελλείψει αρκετών πληροφοριών, ή σχετικών μαθημάτων στο σχολείο, πολλά παιδιά βρίσκουν απάντηση σε άλλες πηγές, οι οποίες φυσικά μπορεί να είναι παραπλανητικές. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να πείσουμε το παιδί μας ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί, έτσι ώστε να είναι και αυτό ενημερωμένο, και εμείς να μην ανησυχούμε.
  Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι σε θέση να μάθει το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς πρέπει να του το πούμε.
  Οι γονείς δεν ξέρουμε πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά μας για να τους πούμε «την αλήθεια για το σεξ» και χρειαζόμαστε πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και στις δικές μας απορίες.
  Ενδεικτικά μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες χρειαζόμαστε απαντήσεις
- Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ;
- Πώς θα αποφύγουμε τα ψέματα, τις υπερβολές, τα σφάλματα;
- Πώς θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνα σ' έναν τόσο ουσιώδη τομέα της ζωής;
- Τι να τους πούμε, όταν μας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις;
- Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις κανονικές λέξεις της ανατομίας όταν αναφερόμαστε στα γεννητικά όργανα;
- Τι κάνουμε, αν εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το σεξ, αλλά τα παιδιά μας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται;
- Μπορούμε μέσα από τις εικόνες και το παιχνίδι, να δώσουμε στο παιδί μηνύματα και γνώσεις που δύσκολα αναλύονται με λέξεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου