Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεμινάριο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 22-4-2013Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5oυ Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σας καλούν στην ομιλία- συζήτηση  με θέμα:
«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς;»  
που θα πραγματοποιηθεί από την  ψυχολόγο,  κ. Χριστίνα Χουσιάδα.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19:30 μμ στο χώρο του  σχολείου (Αλφειού 62 και Χελμού).

Περισσότερα για το θέμα:
  Η σεξουαλική αγωγή στο σπίτι θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι πρώτοι που καλούνται να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών με σεξουαλικό περιεχόμενο που βρίσκονται σε διάφορες ηλικίες και στάδια ανάπτυξης είναι οι γονείς.
  Τις περισσότερες φορές  οι γονείς δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να προσεγγίσουμε το παιδί μας για θέματα γύρω από το σεξ. Ελλείψει αρκετών πληροφοριών, ή σχετικών μαθημάτων στο σχολείο, πολλά παιδιά βρίσκουν απάντηση σε άλλες πηγές, οι οποίες φυσικά μπορεί να είναι παραπλανητικές. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να πείσουμε το παιδί μας ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί, έτσι ώστε να είναι και αυτό ενημερωμένο, και εμείς να μην ανησυχούμε.
  Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι σε θέση να μάθει το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς πρέπει να του το πούμε.
  Οι γονείς δεν ξέρουμε πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά μας για να τους πούμε «την αλήθεια για το σεξ» και χρειαζόμαστε πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και στις δικές μας απορίες.
  Ενδεικτικά μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες χρειαζόμαστε απαντήσεις
- Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ;
- Πώς θα αποφύγουμε τα ψέματα, τις υπερβολές, τα σφάλματα;
- Πώς θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνα σ' έναν τόσο ουσιώδη τομέα της ζωής;
- Τι να τους πούμε, όταν μας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις;
- Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις κανονικές λέξεις της ανατομίας όταν αναφερόμαστε στα γεννητικά όργανα;
- Τι κάνουμε, αν εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το σεξ, αλλά τα παιδιά μας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται;
- Μπορούμε μέσα από τις εικόνες και το παιχνίδι, να δώσουμε στο παιδί μηνύματα και γνώσεις που δύσκολα αναλύονται με λέξεις;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.
Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολείου.  Τα παιδιά μ…

Σας περιμένουμε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλους στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 11:00 – 16:00. Με πολλά δώρα στη λαχειοφόρο αγορά, bazaar για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας, φαγητό, ποτό και πολύ χορό, αλλά και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλος. Ο Άγιος Βασίλης θα μας επισκεφτεί και θα πάρει τα γράμματα των μαθητών του σχολείου μας. Θα παίξουμε σκάκι, πιάνο, θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα, θα φτιάξουμε ελατάκια – ρομποτάκια, θα κάνουμε πειράματα φυσικής, θα μεταφερθούμε στη σχολή του Hogwarts, θα φτιάξουμε γλυκά και πολλά πολλά ακόμη. Σημειώστε την ημερομηνία, βάλτε το πιο φωτεινό σας χαμόγελο και ελάτε να περάσουμε παρέα μία ημέρα χαράς και διασκέδασης σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.