Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πρόεδρος: Νάστα Ελβίρα
Αντιπρόεδρος: Χέντον Αλέξανδρος
Γραμματέας: Παράσχου Κατερίνα
Ταμίας: Μπούμης Άρης
Μέλη: Ανδρινοπούλου Βάσια, Ατσονίου Τόνια, Ρουμελιώτη Εύα 

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Αγαπητοί γονείς,
O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων ιδρύθηκε το 1995. Από τότε έως σήμερα έχει εξελιχθεί σε ζωτικό κομμάτι της σχολικής ζωής, αλλά και πόλο έλξης παιδιών και γονιών προς το χώρο του σχολείου! Μέσα από πολλαπλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, παιδιά και γονείς νιώθουμε πλέον το σχολείο ως το δικό μας χώρο.
Με την ενεργή βοήθεια των γονέων του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και Διευθυντών, αλλά και με την ευγενική υποστήριξη φίλων δωρητών/χορηγών και του Δήμου της πόλης, ο Σύλλογός μας έχει εξοπλίσει τους εξής χώρους:
   -Αίθουσα σίτισης, για τα παιδιά του ολοήμερου σχολείου,
   -Αίθουσα πληροφορικής, για τα σεμινάρια του Συλλόγου,
   -Αίθουσα πιάνου-μουσικής,
   -Αίθουσα εκδηλώσεων-πολλαπλών χρήσεων-θεάτρου,
   -Μουσείο μαθητικής ζωής.
Επίσης πραγματοποιεί τις εξής εκδηλώσεις και δράσεις:
   -Σεμινάρια Επιμορφωτικά: Πληροφορικής, Ρομποτικής, Πιάνου, Αρμόνιου, Κιθάρας, Φωτογραφίας (από Οκτ..2010) κά.
   -Σεμινάρια Ανοιχτά με εξέχοντες ομιλητές σε θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως Δυσλεξίας  Μαθησιακών , Ανθρωπίνων Σχέσεων - Βιωματικά, Διαιτολογίας, Πρώτων Βοηθειών, Πρόληψης, Οικογενειακής Ζωής κά.
   -Εκδηλώσεις : Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, Αποκριάτικος Χορός, Έκθεση Βιβλίου, Χορός Αποφοίτησης, Φωτογράφηση Μαθητών κλπ.
   -Κοινωνικό έργο: Αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεών μας.
   -Επικοινωνία : Δημιουργία/υποστήριξη blog του Συλλόγου με δυνατότητα επικοινωνίας, αλλά κυρίως πλήρους ενημέρωσης . Επισκεφθείτε μας στο http://5odimotiko.blogspot.com
Άμεση επικοινωνία μέσω της καθιέρωσης γονέων-συνδέσμων τάξεων
   -Βιβλίο Αποφοίτων - Year Book (1η έκδοση Ιούνιος 2010)
   -Βιβλιοθήκη (αναμενόμενη λειτουργία 2010-2011)
   -Ομάδες δράσεων για την υποστήριξη των εκδηλώσεων
   -Εκπροσώπηση του σχολείου μας στις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής
Τέλος, βασική παροχή του Συλλόγου προς τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους είναι η παρουσία επιλεγμένης πρωινής επιστάτριας/καθαρίστριας στο χώρο του σχολείου, για την κάλυψη καθημερινών τρεχουσών αναγκών.
Αυτά όλα, αλλά κυρίως η προσωπική συμμετοχή των γονιών με μεράκι, αστείρευτο κέφι και μεγάλη αγάπη για τα παιδιά μας, κάνουν το Σύλλογό μας να ξεχωρίζει και να πρωτοπορεί , δείχνοντας στην πράξη το υπέροχο αποτέλεσμα που έχει για τα παιδιά μας η καλή συνεργασία των παραγόντων της σχολικής κοινότητας.
Για τη συνέχεια και εξέλιξη του έργου του Συλλόγου είναι απαραίτητη η δική σας συμμετοχή. Γίνετε ενεργό μέλος μας κι εσείς προσφέροντας την ετήσια συνδρομή σας, αλλά και την παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας, μαζί με τις χρήσιμες προτάσεις, παρατηρήσεις και συμβουλές σας!!!!

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ουΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΡΘΡΟ 1
Ιδρύεται μη κερδοσκοπικό Σωματείο με την επωνυμία  «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ».

ΑΡΘΡΟ 2
Έδρα του Σωματείου ορίζεται ο Δήμος Βριλησσίων.
Τα γραφεία του Σωματείου θα στεγάζονται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων επί των οδών Αλφειού και Χελμού.

ΑΡΘΡΟ 3
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σκοποί του Σωματείου είναι:
1.     Η στενή συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου.
2.     Η εξασφάλιση προϋποθέσεων για καλύτερη αγωγή και εκπαίδευση των μαθητών.
3.     Η συγκρότηση αυτόνομων συλλογικών μονάδων αγωγής κατά την κείμενη νομοθεσία και επιτυχία των σκοπών της.
4.     Η συμβολή στη συστηματική μετάδοση και την οικειοποίηση της σύγχρονης γνώσης και των πολιτιστικών στοιχείων που συνιστούν την πνευματική παράδοση της χώρας μας.
5.     Η συνεχής καταβολή προσπάθειας για διάδοση και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.
6.     Η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού του σχολείου με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και η διάδοση της χρήσης αυτών.
7.     Η δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης και η διάδοση και η χρήση του βιβλίου ως και η ίδρυση γυμναστηρίου, μαθητικών εξοχών, αναγνωστηρίων κλπ επίσης δε η υλική και ηθική συμπαράσταση στους μαθητές για τη λειτουργία εκθέσεων έργων τέχνης και την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εντός του χώρου του σχολείου.
8.     Η προαγωγή και η ανάπτυξη της συνεταιριστικής ιδέας και η παροχή βοήθειας για τη σύσταση και λειτουργία μαθητικών συνεταιρισμών.
9.     Η συμπαράσταση στους μαθητές για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της ευγενικής άμιλλας για μάθηση κι εργασία.
10.  Η φροντίδα για καλή υγεία των μαθητών και η δημιουργία καλών συνθηκών υγιεινής στο χώρο του σχολείου.
11.  Η συμβολή στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικού κινήματος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της περιοχής.
12.  Η προώθηση της διαρκούς μόρφωσης των μελών του Σωματείου σε συνεργασία με τα κέντρα επιμόρφωσης της γειτονιάς και η συνεργασία με διάφορους μαζικούς φορείς της γειτονιάς.
13.  Η οργάνωση διαλέξεων επισημονικού περιεχομένου και η αγωγή των μαθητών πάνω στις αρχές της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας, εντός των πλαισίων του Νόμου και με τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, που θα στοχεύουν στην επιτυχία των σκοπών του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 3Α
Επιπλέον δραστηριότητες του Σωματείου είναι:
1.     Η ισότιμη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς του σχολείου και την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού και διδακτικού έργου, με την ενίσχυση στην απρόσκοπτη και αδέσμευτη άσκηση του λειτουργήματός τους.
2.     Η προώθηση κι ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού με τη λειτουργία ανάλογων τμημάτων.
3.     Η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, της παραπαιδείας και η συνεχής απόλυτη κάλυψη από το κράτος των αναγκαίων κάθε φορά οικονομικών αναγκών για πλήρη εφαρμογή της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, με αύξηση των δαπανών για πλήρη κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.
4.     Η αναμόρφωση της δομής της εκπαίδευσης και των αναλυτικών προγραμμάτων, η πληρότητα και η αρτιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να παρέχεται ουσιαστική γενική και ειδική μόρφωση.
5.     Η οργάνωση διαλέξεων επιστημονικού περιεχομένου και η αγωγή των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ειρήνης.
6.     Η έκδοση εντύπων με σκοπό την προώθηση των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου και πάντα στο πνεύμα της ελεύθερης έκφρασης των μελών.
7.     Η συγκρότηση επιτροπών δραστηριοτήτων από τα μέλη του Συλλόγου.
8.     Οι παραστάσεις και η υποβολή υπομνημάτων στους αρμόδιους για την ενημέρωση τους και τη λύση των προβλημάτων καθώς και η χρήση κάθε μέσου δημοσιότητας.
9.     Η εκπροσώπηση του Συλλόγου στη Σχολική Επιτροπή.
10.  Η ουσιαστική συμμετοχή στο Σχολικό Συμβούλιο.
11.  Η τακτική και αρμονική συνεργασία του Συλλόγου με τα όργανα διοίκησης του σχολείου για την υλοποίηση των σκοπών του, και
12.  Η συμμετοχή και η στενή συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου μας.

ΑΡΘΡΟ 4
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ως τακτικά μέλη εγγράφονται αυτοδίκαια όλοι οι γονείς των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι είναι ταμειακά εντάξει.
Ταμειακά εντάξει είναι ο γονέας που ακόμα και κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης τακτοποίησε τις υποχρεώσεις του, την ετήσια συνδρομή του που είναι είκοσι (20,00) ευρώ και λαμβάνει μέρος στη Γ.Σ. Τα μέλη υποχρεούνται να καταβάλουν την ετήσια συνδρομή τους, η οποία δύναται να αυξομειώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επίτιμα μέλη εγγράφονται με πρόταση του Δ.Σ, κάτοικοι της Σχολικής περιφέρειας και εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση, έχουν δε τα ίδια δικαιώματα με τα τακτικά μέλη εκτός του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Ως γονείς θεωρούνται και οι επίτροποι αν δεν υπάρχουν γονείς. Ακόμη θεωρούνται και οι αντιπρόσωποι των γονέων ή των επιτρόπων, αν οι γονείς ή οι επίτροποι δεν κατοικούν στην έδρα του σχολείου κι έχουν ορίσει αντιπρόσωπό τους.


ΑΡΘΡΟ 5
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ
Μέλη του Συλλόγου είναι όλοι οι γονείς των μαθητών του σχολείου. Το μητρώο των μελών του Συλλόγου  είναι ο κατάλογος των γονέων όλων των μαθητών, που παραλαμβάνεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς από τον Διευθυντή του σχολείου. Κάθε μέλος υποχρεούται να καταβάλει την ετήσια συνδρομή του. Κάθε μέλος εφόσον είναι ταμειακά εντάξει μέχρι και την έναρξη της Γ.Σ. έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε αυτή, να παίρνει μέρος στις συζητήσεις, ψηφοφορίες, να εκλέγει και να εκλέγεται και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Αν ένα μέλος παύσει να έχει παιδί στο σχολείο, παύει να είναι μέλος του Συλλόγου Γονέων  και αυτοδικαίως παύει η συμμετοχή του στα όργανα του Συλλόγου, ή στη Σχολική Επιτροπή, ή στην Ένωση Συλλόγων Γονέων, που τυχόν έχει εκλεγεί. Κάθε μέλος δικαιούται να ασκήσει έλεγχο και κριτική στο Δ.Σ. για τις ενέργειές του.

ΑΡΘΡΟ 6
Κάθε μέλος πρέπει να τηρεί το καταστατικό του Συλλόγου και να φροντίζει για την εκπλήρωση των σκοπών του. Κάθε μέλος που παραβιάζει τις διατάξεις του καταστατικού του Συλλόγου ή αναπτύσσει δραστηριότητα αντίθετη με τους σκοπούς του, διαγράφεται από το Δ.Σ. του Συλλόγου με την παρουσία των 3/4 των μελών του και την πλειοψηφία των 3/4.

ΑΡΘΡΟ 7
Τα μέλη λαμβάνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τις πράξεις του Δ.Σ., να εκλέγουν και να εκλέγονται μέλη του Δ.Σ. ή της Ελεγκτικής Επιτροπής (Ε.Ε.), ψηφίζουν στις συνελεύσεις για κάθε θέμα που αφορά το Σύλλογο. Τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του συλλόγου, ενημερώνονται για την πορεία του συλλόγου, εξετάζουν τα βιβλία του και προτείνουν στο Δ.Σ. και στις γενικές συνελεύσεις ό,τι εξυπηρετεί τους σκοπούς του συλλόγου κατά την κρίση τους. Τα μέλη του Δ.Σ, είναι υποχρεωμένα να παρέχουν πληροφορίες για την ενημέρωση των μελών του συλλόγου.


ΑΡΘΡΟ 8
ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
α) Οι εισφορές από εγγραφές και συνδρομές μελών, β) οι προαιρετικές εισφορές των μελών, γ) οι δωρεές, κληροδοσίες, κληρονομιές, επιχορηγήσεις από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δ) τα έσοδα από διάφορες εκδόσεις και εκδηλώσεις του συλλόγου και ε) κάθε έσοδο που νόμιμα έρχεται στο σύλλογο.

ΑΡΘΡΟ 9
ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
1.            Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)
2.            Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
3.            Η Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)

ΑΡΘΡΟ 10
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου, που εκτός από τις γενικές αρμοδιότητες αποφασίζει για κάθε άλλη υπόθεση που δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου. Οι γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου είναι ΤΑΚΤΙΚΕΣ και ΕΚΤΑΚΤΕΣ. Η τακτική γενική συνέλευση συγκαλείται μια φορά το χρόνο υποχρεωτικά το μήνα Οκτώβριο με υπχρεωτικά θέματα ημερήσιας διάταξης, εκτός των άλλων, τον απολογισμό του Δ.Σ. και της Ε.Ε. Η έκτακτη γενική συνέλευση συγκαλείται όταν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των τακτικών μελών του συλλόγου εγγράφως από το Δ.Σ. αναγράφοντας το θέμα που θα συζητηθεί, ή όταν το αποφασίσει το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος υποχρεούται να καλέσει τη γενική συνέλευση μέσα σε επτά (7) ημέρες. Ο χρόνος γνωστοποίησης για την ετήσια γενική συνέλευση είναι δεκα πέντε (15) ημέρες πριν, ενώ για την έκτακτη είναι τουλάχιστον προ τριών (3) ημερών. Η Γενική Συνέλευση, τακτική ή έκτακτη, προεδρεύεται από τριμελές προεδρείο που εκλέγεται από τη γενική συνέλευση. Δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη. Θέματα ημερήσιας διάταξης μπορούν να προταθούν μέχρι την ημέρα της γενικής συνέλευσης.


ΑΡΘΡΟ 11
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και είναι άκυρες αν η Γενική Συνέλευση δεν έχει απαρτία, που ορίζεται ως εξής: στην πρώτη (Α΄) συνέλευση πρέπει να είναι παρόντα το 1/3 των ταμειακώς εντάξει μελών. Σε περίπτωση μη απαρτίας ορίζεται νέα γενική συνέλευση με τα ίδια θέματα μετά από επτά (7) ημέρες που θεωρείται κανονική και που είναι σε απαρτία με την παρουσία όσων μελών προσέλθουν. Οι γονείς έχουν μια ψήφο ο καθένας, ανεξάρτητα από πόσα παιδιά εκπροσωπούν.
Η Γενική Συνέλευση διευθύνεται από τριμελές προεδρείο, που εκλέγεται με ανάταση του χεριού αμέσως μετά την διαπίστωση ύπαρξης απαρτίας και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και ένα μέλος που ο καθένας εκλέγεται χωριστά.
Οι αποφάσεις της Γ.Σ. παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και με ανάταση του χεριού, όπως και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, η έγκριση λογοδοσίας ή απολογισμού. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει επίσης για κάθε θέμα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου με ανάταση του χεριού και απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.
Μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτιο γίνεται μόνο για:
Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου
Εκλογή Ελεγκτικής Επιτροπής
Εκλογή εκπροσώπου στη Σχολική Επιτροπή του Σχολείου
Εκλογή εκπροσώπων στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Βριλησσίων.
Προσωπικά ζητήματα και Διαγραφή μέλους Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 12
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Σύλλογος Γονέων διοικείται από επταμελές (7) Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από τη Γενική Συνέλευση και η θητεία είναι δύο (2) χρόνια.
Το εκλεγμένο Δ.Σ. σε διάστημα οκτώ (8) ημερών από τις εκλογές και με πρόσκληση του πλειοψηφίσαντος συμβούλου από τον πρώτο συνδυασμό ή από το ενιαίο ψηφοδέλτιο συνέρχεται σε σώμα. Αν αυτός δεν το πράξει, τότε, αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκλησης ο πλειοψηφίσας σύμβουλος του δεύτερου συνδυασμού ή ο δεύτερος πλειοψηφών σε περίπτωση ενιαίου ψηφοδελτίου.
Στην πρώτη συνεδρίασή του, το Δ.Σ. εκλέγει μεταξύ των μελών και με μυστική ψηφοφορία Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία. Μετά τη συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή προεδρείου ανακοινώνει εγγράφως τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών (που θα συνοδεύονται από επικυρωμένο απόσπασμα των πρακτικών της Γ.Σ., το πρακτικό της εφορευτικής επιτροπής και κατάσταση ψηφισάντων ενυπόγραφη) στο Διευθυντή του σχολείου, για να βεβαιώσει στη Δημοτική Αρχή τον αριθμό των εκλεγομένων στην Ένωση και τον εκπρόσωπο στη Σχολική Επιτροπή.
Αποστέλλει τα ίδια στοιχεία καθώς και των εκλεγμένων αντιπροσώπων για την Ένωση, με στοιχεία επικοινωνίας απαραίτητα, στο Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων του Δήμου.

ΑΡΘΡΟ 13
Το Δ.Σ. συνεδριάζει κανονικά μία φορά το μήνα και έκτακτα όποτε κρίνει αναγκαίο να το συγκαλέσει ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν τρία μέλη με γραπτή αίτησή τους (οπότε υποχρεούται να συνεδριάσει εντός πέντε (5) ημερών), που πρέπει να αναφέρει και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Αν αυτός αρνείται ή αμελεί, τότε το δικαίωμα σύγκλησης του Δ.Σ. το έχει ο Αντιπρόεδρος ή οι αιτούντες.
Με υποχρέωση του Προέδρου που ορίζει και την ημερήσια διάταξη συγκαλείται το Δ.Σ. είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν τη συνεδρίαση.
Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται τέσσερα (4) από τα μέλη του. Οι αποφάσεις παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές για όλα τα μέλη του Συλλόγου.
Αν ένα μέλος του Δ.Σ. παύσει να έχει παιδί μαθητή στο σχολείο, δεν έχει δικαίωμα παραμονής στη θέση του και αντικαθίσταται από τον αναπληρωματικό.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλα αναπληρωματικά μέλη, ή υπάρχουν αλλά δεν δέχονται να γίνουν τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κι εφόσον ο αριθμός των μελών είναι τουλάχιστον τέσσερα (4), συνεχίζει μέχρι τη λήξη της θητείας.
Το Δ.Σ. έχει διετή θητεία, εκτός αν γίνει πρόταση μομφής σε γενική συνέλευση που αποφασίζει με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των παρόντων μελών. Αν γίνει δεκτή η μομφή, τότε θεωρείται παραιτημένο κι εκλέγεται νέο μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, οπότε γίνονται κανονικές εκλογές για Δ.Σ..

ΑΡΘΡΟ 14
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αποφασίζει και ενεργεί σύμφωνα με το Καταστατικό για κάθε τι που ενδιαφέρει το Σύλλογο.
Διαχειρίζεται την περιουσία του Συλλόγου, καθορίζει κι εγκρίνει τις δαπάνες.
Συντάσσει τον απολογισμό δράσης, τον ταμειακό απολογισμό, τον προϋπολογισμό και τα υποβάλλει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
Είναι υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
Μπορεί να ορίζει έναν υπεύθυνο για κάθε τάξη από τα μέλη του Συλλόγου για να υπάρχει καλύτερη κι ομοιόμορφη πληροφόρηση ανάμεσα στα μέλη και το Δ.Σ..
Όλα τα μέλη του Δ.Σ. υπογράφουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων.

ΑΡΘΡΟ 15
Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρείς (3) συνεχείς συνεδριάσεις καλείται σε έγγραφη απολογία εντός δέκα (10) ημερών με πρόσκληση των μελών του Δ.Σ.. Αν η δικαιολογία του είναι ανεπαρκής και δε συμμορφωθεί, θεωρείται παραιτημένο και αναπληρώνεται.

ΑΡΘΡΟ 16
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί το Σύλλογο στις Δικαστικές και Διοικητικές Αρχές και σε οποιονδήποτε τρίτο εκφράζοντας τις αποφάσεις του Δ.Σ. και εξουσιοδοτείται προς τούτο με απόφαση του Δ.Σ. όταν ο νόμος το απαιτεί.
Συγκαλεί το Δ.Σ., καταρτίζει την ημερήσια διάταξη μαζί με το Γενικό Γραμματέα και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ..
Υπογράφει με το Γενικό Γραμματέα κάθε έγγραφο που έχει σχέση με τη δραστηριότητα του Συλλόγου.
Υπογράφει με τον Ταμία τα εντάλματα είσπραξης και πληρωμής.
Σε περίπτωση που απουσιάζει ή αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο Αντιπρόεδρος.

ΑΡΘΡΟ 17
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
Καταρτίζει μαζί με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. και ενημερώνει τα μέλη για τις συνεδριάσεις του.
Συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και μεριμνά για την υπογραφή τους από τα μέλη του Δ.Σ..
Τηρεί και ενημερώνει το μητρώο, διευθύνει τη γραμματεία, διεξάγει την αλληλογραφία και φυλάσσει τη σφραγίδα του Συλλόγου και συνυπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο. Η απουσία του Γραμματέα αναπληρώνεται από μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση της πλειοψηφίας του.

ΑΡΘΡΟ 18
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ
Ο Ταμίας εισπράττει με διπλότυπες αποδείξεις, που έχουν την υπογραφή του και τη σφραγίδα του συλλόγου, τις εισφορές των μελών του συλλόγου και γενικά όλα τα έσοδα του συλλόγου, τηρεί τα απαραίτητα βιβλία, ενεργεί κάθε πληρωμή που ορίζει το Δ.Σ. και είναι υπεύθυνος για κάθε ατασθαλία, απώλεια χρημάτων ή πληρωμή χωρίς απόφαση του Δ.Σ.. Οι αναλήψεις χρηματικών ποσών γίνονται από τον Ταμία ή κωλυομένου αυτού από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ., το οποίο εξουσιοδοτεί τα πρόσωπα αυτά κατά τα ανωτέρω. Εάν ο Ταμίας δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του, αντικαθίσταται με απόφαση του Δ.Σ. εντός οκτώ (8) ημερών. Είναι υποχρεωμένος να καταθέτει στην Τράπεζα κάθε ποσό άνω των διακοσίων (200,00) ευρώ.ΑΡΘΡΟ 19
Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο, όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει και ασκεί τα καθήκοντά του.

ΑΡΘΡΟ 20
Οι εκλογές διεξάγονται κάθε δύο (2) χρόνια με μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών Δ.Σ., μελών Ελεγκτικής Επιτροπής, εκπροσώπους στην Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Βριλησσίων και Εκπρόσωπο στη Σχολική Επιτροπή του Σχολείου. Όταν στις εκλογές κατατίθενται περισσότερα από ένα (1) ψηφοδέλτια εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Στην περίπτωση που οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει μέχρι το 40% των εκλεγομένων.
Οι εκλογές διεξάγονται σε ημερομηνία που θα ορίσει η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν ο ένας ή και οι δύο γονείς κάθε μαθητή. Η εκπροσώπηση με εξουσιοδότηση δεν επιτρέπεται.
Τα ταμειακά εντάξει μέλη έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα με έγγραφη αίτησή τους προς την Εφορευτική Επιτροπή τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Κατά την ψηφοφορία πρέπει να ψηφίσουν γονείς που εκπροσωπούν το 1/3 των μαθητών του σχολείου.
Αν δεν εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση του 1/3 των μαθητών, οι εκλογές επαναλαμβάνονται μέχρι δύο φορές με τις ίδιες προϋποθέσεις. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται και μετά την επανάληψη των εκλογών η εκπροσώπηση του ενός τρίτου των μαθητών του σχολείου, το Δ.Σ. του συλλόγου θεωρείται ότι εκλέγεται νόμιμα, αλλά δεν συμμετέχει με τους εκπροσώπους του στη Σχολική Επιτροπή, στο Σχολικό Συμβούλιο και δεν εκπροσωπείται στην Ένωση Γονέων του Δήμου Βριλησσίων. Σε αυτή την περίπτωση το νέο Δ.Σ. μπορεί να αποφασίσει την επαναπροκήρυξη εκλογών για την επίτευξη των παραπάνω προϋποθέσεων.
Την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών έχει η Εφορευτική Επιτροπή που είναι τριμελής (3) και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση με ανάταση του χεριού και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και ένα μέλος. Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής δεν μπορεί να είναι και υποψήφιοι.
Η Εφορευτική Επιτροπή παραλαμβάνει τις καταστάσεις των μελών από το Δ.Σ. του Συλλόγου και με ευθύνη της συντάσσει τα ψηφοδέλτια και μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο για τη διασφάλιση της μυστικότητας, της διαπίστωσης της ταυτότητας των ψηφοφόρων και της νομιμοποιήσεως αυτών ως εκλογέων.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή προβαίνει στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και:
Α. Εφόσον οι εκλογές έγιναν με περισσότερα από ένα (1) ψηφοδέλτια:
1. Καθορίζει το εκλογικό μέτρο, διαιρώντας το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των μελών κάθε οργάνου του Συλλόγου και τον αριθμό των εκπροσώπων της (εφόσον κατά την διαίρεση προκύψει κλάσμα δεν λαμβάνεται υπόψη).
2. Καθορίζει τον αριθμό των θέσεων που καταλαμβάνει κάθε συνδυασμός διαιρώντας τον αριθμό των έγκυρων ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος με το εκλογικό μέτρο.
3. Μεμονωμένος υποψήφιος που έλαβε αριθμό ψήφων ίδιο ή μεγαλύτερο από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μια έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέσει υποψηφιότητα.
4. Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις θέσεις που του ανήκουν, καταλαμβάνει το πολύ τόσες θέσεις όσοι είναι οι υποψήφιοί του.
5. Οι θέσεις που μένουν αδιάθετες, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων περιπτώσεων, κατανέμονται από μια στους συνδυασμούς εκείνους που έχουν καταλάβει τουλάχιστον μία (1) έδρα και οι οποίοι συγκεντρώνουν υπόλοιπο ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το 1/3 του εκλογικού μέτρου και που πλησιάζουν περισσότερο το εκλογικό μέτρο.
6. Οι θέσεις που μένουν ακόμα αδιάθετες κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών που έχουν μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων, ανεξάρτητα αν με τους ψήφους που έλαβαν, συμπληρώνουν ή όχι το εκλογικό μέτρο.
Β. Εφόσον οι εκλογές έγιναν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει σταυρούς προτίμησης μέχρι το 40% των εκλεγομένων και οι θέσεις κατανέμονται με βάση τον αριθμό των σταυρών που έλαβε ο κάθε υποψήφιος. Εφόσον το 40% των εκλεγομένων αντιστοιχεί σε δεκαδικό αριθμό, από 0,5 και πάνω στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη μονάδα.
Και στις δύο περιπτώσεις ο αριθμός των εκπροσώπων στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Βριλησσίων καθορίζεται διαιρώντας το συνολικό αριθμό των μαθητών των οποίων οι γονείς έλαβαν μέρος στις εκλογές με το τριάντα (30). Αντιπρόσωποι των ενώσεων εκλέγονται μέλη του συλλόγου που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής.
Η Εφορευτική Επιτροπή μετά τη διαλογή των ψήφων και την κατανομή των θέσεων ανακηρύττει τους επιτυγχόντες και τους αναπληρωματικούς συντάσσοντας πρακτικό ψηφοφορίας.
Το πρακτικό ψηφοφορίας, οι καταστάσεις με τους ψηφίσαντες και όλο το εκλογικό υλικό παραδίδεται στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. που είναι υποχρεωμένο να το φυλάξει μέχρι την πάροδο της προθεσμίας προσφυγής κατά των εκλογών και αν γίνει προσφυγή μέχρι την τελεσίδικη απόφαση.

ΑΡΘΡΟ 21
ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Ελεγκτική Επιτροπή είναι τριμελής. Εκλέγεται μαζί με το Δ.Σ. και η θητεία της είναι διετής. Τα μέλη της δεν μπορεί να είναι και μέλη του Δ.Σ.. Μεταξύ των μελών της εκλέγεται Πρόεδρος και Γραμματέας. Έργο της είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Συντάσσει έκθεση και την υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μελών της, αυτός που διαφωνεί συντάσσει χωριστή έκθεση και η Γ.Σ. αποφασίζει.

ΑΡΘΡΟ 22
Για την τροποποίηση του Καταστατικού την οποία αποφασίζει η Γενική Συνέλευση, χρειάζεται απαρτία του ενός δευτέρου (1/2) των ταμειακώς εντάξει μελών, με πλειοψηφία τα τρία τέταρτα (3/4) των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 23
Ο Σύλλογος διαλύεται αν μείνουν λιγότερα από είκοσι (20) μέλη ή αν το αποφασίσουν τα τρία τέταρτα (3/4) των παρόντων μελών της Γενικής Συνέλευσης, για την οποία απαιτείται απαρτία των δύο τρίτων (2/3) των ταμειακώς εντάξει μελών. Με τη διάλυση του Συλλόγου η περιουσία του περιέρχεται στο Σχολείο, αποκλειομένης ρητώς της διανομής της στα μέλη του. Στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για διάλυση του Συλλόγου απαιτείται να αναγράφονται και τα ονόματα των δύο (2) εκκαθαριστών, που θα ορισθούν για την εκκαθάριση της περιουσίας του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ 24
Ο Σύλλογος έχει κυκλική σφραγίδα με την επωνυμία και το έτος ίδρυσής του.

ΑΡΘΡΟ 25
Το παρόν καταστατικό αποτελείται από 25 άρθρα, αποτελεί τροποποίηση του από 5.10.1994 καταστατικού σύστασης του Συλλόγου, διαβάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε παμψηφεί κατ’ άρθρο και στο σύνολό του από τη Γενική Συνέλευση, σήμερα την 12.11.2008.
Το παρόν καταστατικό θα ισχύει από τη δημοσίευση και καταχώρισή του στα βιβλία Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ό,τι δεν προβλέπεται από το καταστατικό καθορίζεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ 12.11.2008

Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο τροποποιημένου Καταστατικού Σωματείου που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 3027/2009 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την εμπροσθόφυλλη επωνυμία, που αναγνωρίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 487/95 απόφασης του ίδιου Δικαστηρίου και έχει καταχωρηθεί στην οικεία στήλη του Βιβλίου Αναγνωρισμένων Σωματείων με αύξοντα αριθμό 19947.    


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω