Μας το ζητήσατε και σας ενημερώνουμε. Ακολουθεί ο κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπεται να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία των Δημοτικών Σχολείων
1. Σάντουιτς – τοστ τυποποιημένα.
Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.
Με τυρί ή και γαλοπούλα.
Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα.
Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Απλά αρτοσκευάσματα.
Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) : όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λοπιδίων) σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.)
3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω :
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)
Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)
Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές :
1.Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2.Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος : α)η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., β)τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα
10 γρ., γ)τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και δ)το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γρ.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 γρ.). Με τυρί φέτα ή κασέρι.
4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
5. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).
6. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml.
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
10. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
11. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
1. Σάντουιτς – τοστ τυποποιημένα.
Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.
Με τυρί ή και γαλοπούλα.
Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα.
Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Απλά αρτοσκευάσματα.
Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) : όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λοπιδίων) σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.)
3. Διάφορα αρτοσκευάσματα. (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω :
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)
Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.)
Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ.) με τις παρακάτω προδιαγραφές :
1.Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2.Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος : α)η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., β)τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα
10 γρ., γ)τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και δ)το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γρ.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 γρ.). Με τυρί φέτα ή κασέρι.
4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
5. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ.).
6. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml για το γάλα με κακάο, έως 330ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml.
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
10. Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου.
11. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου