Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σεμινάριο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση 22-4-2013



Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5oυ Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σας καλούν στην ομιλία- συζήτηση  με θέμα:
«Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 
Τι πρέπει να γνωρίζουμε οι γονείς;»  
που θα πραγματοποιηθεί από την  ψυχολόγο,  κ. Χριστίνα Χουσιάδα.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013 και ώρα 19:30 μμ στο χώρο του  σχολείου (Αλφειού 62 και Χελμού).

Περισσότερα για το θέμα:
  Η σεξουαλική αγωγή στο σπίτι θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στην επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι πρώτοι που καλούνται να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών με σεξουαλικό περιεχόμενο που βρίσκονται σε διάφορες ηλικίες και στάδια ανάπτυξης είναι οι γονείς.
  Τις περισσότερες φορές  οι γονείς δεν είμαστε σίγουροι για το πώς να προσεγγίσουμε το παιδί μας για θέματα γύρω από το σεξ. Ελλείψει αρκετών πληροφοριών, ή σχετικών μαθημάτων στο σχολείο, πολλά παιδιά βρίσκουν απάντηση σε άλλες πηγές, οι οποίες φυσικά μπορεί να είναι παραπλανητικές. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία να πείσουμε το παιδί μας ότι μπορεί να μας εμπιστευθεί, έτσι ώστε να είναι και αυτό ενημερωμένο, και εμείς να μην ανησυχούμε.
  Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι σε θέση να μάθει το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς πρέπει να του το πούμε.
  Οι γονείς δεν ξέρουμε πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά μας για να τους πούμε «την αλήθεια για το σεξ» και χρειαζόμαστε πληροφορίες, τρόπους χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, απαντήσεις στις ερωτήσεις που συνήθως κάνουν τα μικρά παιδιά, αλλά και στις δικές μας απορίες.
  Ενδεικτικά μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες χρειαζόμαστε απαντήσεις
- Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σεξ;
- Πώς θα αποφύγουμε τα ψέματα, τις υπερβολές, τα σφάλματα;
- Πώς θα τα βοηθήσουμε να γίνουν υπεύθυνα σ' έναν τόσο ουσιώδη τομέα της ζωής;
- Τι να τους πούμε, όταν μας κάνουν δύσκολες ερωτήσεις;
- Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις κανονικές λέξεις της ανατομίας όταν αναφερόμαστε στα γεννητικά όργανα;
- Τι κάνουμε, αν εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το σεξ, αλλά τα παιδιά μας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται;
- Μπορούμε μέσα από τις εικόνες και το παιχνίδι, να δώσουμε στο παιδί μηνύματα και γνώσεις που δύσκολα αναλύονται με λέξεις;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Γιορτή Μητέρας – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς στο 5ο Δημοτικό Βριλησσίων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων σας προσκαλεί στην εκδήλωση « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» η οποία υλοποιείται στις 12 Μαΐου και ώρες 10:00 – 15:00 . Με στόχο να μεταδώσουν στα παιδιά τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι γονείς του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων μετατρέπουν για μία ημέρα το σχολείο σε χώρο γέλιου και ψυχαγωγίας, αλλά και σε χώρο στήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων « ΤοΧαμόγελο του Παιδιού» και PRAKSIS . Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν θέατρο, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και εργαστήρια, να αγοράσουν βιβλία και να συγκεντρώσουν είδη για τις δύο οργανώσεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» είναι το ακόλουθο: 10:30 - 11:30   « ΔΩΣ' ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ »  Η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας   Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη   ζωντανεύει την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου με πολλές δράσεις και παιχνίδια. Τα παιδιά ενώνουν τα χέρια και απο