Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάσχα και ασφάλεια

Κυριακή των Βαΐων αύριο και το Άγιο Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη πολλοί από εμάς αρχίσαμε τις εξορμήσεις στην αγορά για να ψωνίσουμε δώρα για τα βαφτιστήρια μας, τα πασχαλινά ρούχα της οικογένειας και τα απαραίτητα για το οικογενειακό δείπνο της Ανάστασης, αλλά και το υπαίθριο σούβλισμα του οβελία.

Πολλοί, πάλι, θα φορτώσουμε τις προαναφερθείσες προμήθειες στο οικογενειακό αυτοκίνητο και θα κατευθυνθούμε στο χωριό ή το νησί καταγωγής μας για να «αναστήσουμε» με την οικογένειά μας, ή σε κάποιο εξοχικό για να χαρούμε, παράλληλα με το πατροπαράδοτο έθιμο του σουβλίσματος, και την ελληνική ύπαιθρο.

Για να περάσουμε με ασφάλεια και αυτό το Πάσχα, είναι σκόπιμο να έχουμε κατά νου και να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας, ιδιαίτερα αν η οικογένειά μας περιλαμβάνει μέλη που βρίσκονται σε μικρές και ευαίσθητες ηλικίες.

Πώς θα αποφύγουμε τα εγκαύματα και την πρόκληση πυρκαγιάς

Λαμπάδες: Μεγάλη προσοχή με την αναμμένη λαμπάδα την ώρα της λειτουργίας, για να μην κάψουμε κάποιον συνεκκλησιαζόμενο. Επίσης, όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα στολίδια της, θέλουν μεγάλη προσοχή, αφού τα περισσότερα είναι εύφλεκτα. Προσοχή πρέπει να δώσουμε και κατά τη μεταφορά του Αγίου  Φωτός στο σπίτι, ώστε να μην βάλουμε φωτιά στο αυτοκίνητο, αλλά και μετά τη μεταφορά να μην αφήσουμε τις λαμπάδες να καίνε όλη νύχτα – το καντήλι του σπιτιού αρκεί.  


Βεγγαλικά:  Πολλοί Έλληνες, ανήλικοι αλλά και ενήλικες, παθαίνουν κάθε χρόνο σοβαρά εγκαύματα, ακρωτηριάζονται ή χάνουν ακόμα και τη ζωή τους από την αλόγιστη χρήση βεγγαλικών,  νόμιμων ή  παράνομων.  Καλό θα ήταν να μην τα πλησιάζουμε ούτε εμείς, κι ακόμα περισσότερο ούτε τα παιδιά μας. Ωστόσο, για όσους τα θεωρούν αναπόσπαστο μέρος των πασχαλινών εορτασμών, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε για να είμαστε ασφαλείς εμείς, αλλά και οι γύρω μας.

Καταρχήν, να ελέγχουμε κατά το δυνατό, την προέλευσή τους και τις επισημάνσεις των κινδύνων χρήσης τους, που αναγράφονται επάνω στη συσκευασία τους. Να μην κάνουμε αυτοσχεδιασμούς και ιδιόχειρες κατασκευές με σκοπό πιο εντυπωσιακή ανάφλεξη, για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες εκρήξεις ή την πρόκληση πυρκαγιάς. Να τα αποθηκεύουμε σε ασφαλές μέρος, όπου δεν κινδυνεύουν να αναφλεγούν από υψηλή θερμοκρασία, σπινθήρες ή τριβή (αυτοκίνητο, κουζίνα, τις τσέπες μας) και σε σημείο που δεν τα φτάνουν τα παιδιά. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης, δεν τα ανάβουμε κοντά στο πρόσωπό μας ή τα μαλλιά μας, δεν τα πετάμε σε μέρη που είναι συγκεντρωμένος πολύς κόσμος, αλλά ούτε και κάπου όπου μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Φυσικά, αν παρ' όλες τις προφυλάξεις μας διαπιστώσουμε την πρόκληση πυρκαγιάς, φροντίζουμε να τη σβήσουμε ή καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Σούβλισμα και πασχαλινό τραπέζι. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα παιδιά. Το βράσιμο των αυγών που βάφουμε, το ψήσιμο κουλουριών και τσουρεκιών, αλλά και το βράσιμο των υλικών για το πασχαλινό δείπνο είναι διαδικασίες πολύωρες, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά του σπιτιού να μην έρθουν σε επαφή με τις καυτές επιφάνειες ή τα υγρά, γιατί κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρά εγκαύματα. Επίσης, να μην τα αφήνουμε μόνα τους κοντά στη σούβλα που ψήνουμε ή τα κάρβουνα που καίνε κατά την προετοιμασία, αλλά και μετά το ψήσιμο του αρνιού.

Όσο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, να μην αφήνουμε την κουζίνα αναμμένη για να πεταχτούμε να ψωνίσουμε κάτι που μας έλειψε, και να έχουμε τη φωτιά του οβελία κάθε στιγμή υπό έλεγχο. Αν ψήνουμε στο ύπαιθρο να έχουμε κοντά μας κι ένα κουβά νερό, και να φροντίσουμε να σβήσουμε εντελώς τη φωτιά και να τη σκεπάσουμε με χώμα μετά το ψήσιμο.

Πώς θα προστατέψουμε τα μικρά παιδιά

Όπου υπάρχει πολύς κόσμος και αναστάτωση τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, αφού είναι πιο εύκολο να ξεφύγουν από την προσοχή μας και να βρεθούν σε κίνδυνο. Οι γονείς, αλλά και όσοι αυτές τις μέρες φροντίζουν παιδιά, παππούδες, θείοι, κλπ., πρέπει να δώσουν προσοχή σε:

α. Πολυκαταστήματα και υπαίθριες αγορές, όπου υπάρχει κίνδυνος για ένα παιδί να χαθεί ή να απαχθεί, να πάθει  ατύχημα σε κάποιο επικίνδυνο χώρο, π.χ. ασανσέρ, σκάλα, μπαλκόνι, φωταγωγό, αυτόματη πόρτα, ή να βρεθεί μόνο του σε χώρο στάθμευσης ή  διέλευσης αυτοκινήτων.

β. Εξοχικά σπίτια, βεράντες και αυλές, και ιδιαίτερα εκεί που τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκονται, καλό είναι να μην τα αφήνουμε από τα μάτια μας. Φροντίζουμε να εντοπίσουμε επικίνδυνα σημεία πνιγμού, όπως είναι πισίνες, πηγάδια, μέρη αποθήκευσης νερού , αλλά και παρακείμενα ποτάμια ή λίμνες , και φροντίζουμε να τα ασφαλίσουμε ή να αποτρέψουμε την προσέγγιση των παιδιών χωρίς την επίβλεψή μας. Για να αποφύγουμε ατυχήματα από τζάμια, βάζουμε αυτοκόλλητα στις μπαλκονόπορτες σε σημείο που να το βλέπουν τα παιδιά, ώστε να μην πέφτουν πάνω τους. Για να αποφύγουμε δηλητηριάσεις, προσέχουμε να μην αφήνουμε εκτεθειμένα στους εξωτερικούς χώρους φυτοφάρμακα ή λιπάσματα, αλλά και καθιστούμε τους χώρους αποθήκευσής τους απρόσιτους για τα παιδιά.

γ. Μετακινήσεις. Εννοείται πάντα νηφάλιοι, όσο το δυνατόν ξεκούραστοι, με ζώνη ασφαλείας ή κράνος, και με ένα τεχνικά ελεγμένο όχημα. Όσον αφορά στο κεφάλαιο «Παιδιά στο αυτοκίνητο», οφείλουμε να είμαστε πάντα τυπικοί, τόσο σε μακρινές όσο και σε κοντινές διαδρομές. Τα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να είναι πάντα στο ειδικό καρεκλάκι, που πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και ασφαλισμένο και τα μεγάλα πάντα στο πίσω κάθισμα και με ζώνη ασφαλείας. Τα τραγικότερα δυστυχήματα με παιδιά είναι εκείνα όπου τα παιδιά βρίσκονται στην αγκαλιά κάποιου μεγάλου και είτε λειτουργούν ως αερόσακος για αυτόν ή εκσφενδονίζονται μέσα από κάποιο τζάμι του αυτοκινήτου.

Με δεδομένο την εξασφάλιση των παραπάνω προφυλάξεων ασφαλείας, καλό είναι να φροντίσουμε για την απασχόληση των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να μην χρειάζεται διαρκώς να μας αποσπούν την προσοχή, με κίνδυνο να εμπλακούμε σε ατύχημα, αλλά και να φροντίσουμε να κάνουμε τακτικές στάσεις σε ασφαλή σημεία για να ξεκουράζονται αυτά και εμείς και να μην φορτιζόμαστε αρνητικά. Για τα πολύ μικρά παιδιά, καλό είναι να έχουμε και κάποιο αντιηλιακό κουρτινάκι για να μην πάθουν κάποιο ηλιακό έγκαυμα ή ηλίαση, και ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες να μην ξεχνάμε να τους δίνουμε άφθονα υγρά προς αποφυγήν αφυδάτωσης.

 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο