Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία-Συζήτηση με θέμα «Αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά και αντιμετώπιση της σχολικής βίας» την Τετάρτη 12/12/12Tην Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας Ομιλία-Συζήτηση με θέμα «Αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα παιδιά και αντιμετώπιση της σχολικής βίας», με εισηγήτρια την κα Βικτωρία Πρεκατέ.

Η οικονομική κρίση, εκτός από τις πρακτικές αλλαγές που φέρνει στο βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών, επηρεάζει ψυχολογικά τα παιδιά με ποικίλους τρόπους. Είτε μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής της οικογένειας, είτε μέσω των αλλαγών στην ψυχολογική κατάσταση των γονέων (π.χ. κατάθλιψη-ανεργία), είτε μέσω μιας διάχυτης απαισιόδοξης στάσης που εισπράττουν πολλά παιδιά σήμερα, από το περιβάλλον τους και τα ΜΜΕ. Χρειάζεται εποικοδομητική συζήτηση για την πραγματικότητα, καθώς τα παιδιά δεν ζουν σε μια μαγική γυάλα, χρειάζεται να δώσουν υγιές νόημα σε όσα παρατηρούν και βιώνουν. Συζητείται η ανάγκη προτύπων αλτρουισμού, η αποφυγή πεποιθήσεων φόβου, η ανάγκη για ψυχολογική ασφάλεια μέσα στην οικογένεια, η καλλιέργεια επιμονής και υπομονής για την αντιμετώπιση της παραίτησης που χαρακτηριστικά εκφράζουν πολλά παιδιά σήμερα: «και γιατί να διαβάσω; Ούτως ή άλλως και να περάσω, δεν πρόκειται να βρω δουλειά....»     

Ως δευτερογενές πρόβλημα των εντάσεων στην οικογένεια (λόγω των ραγδαίων αλλαγών που βιώνουν), κάποια παιδιά εκδηλώνουν πιο έντονο στρες ή/και διαταραχές στη  συμπεριφορά. Συζητούνται τρόποι αντιμετώπισης  αυτού του φαινομένου.
  
Η κυρία Βικτωρία Πρεκατέ είναι εκπαιδευτικός, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η κακοποίηση του παιδιού στο σχολείο και στην οικογένεια» (Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ). Έχει ασχοληθεί ενεργά τα τελευταία χρόνια με την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων, σε θέματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία κι ευημερία, τη σχολική βία, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης των παιδιών, την προετοιμασία για την επαγγελματική ζωή. Η ομιλία προσφέρεται αφιλοκερδώς από την ομιλήτρια, ενώ θα διανεμηθούν δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια. Η παρουσία σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, γωνία Αλφειού και Χελμού στα Βριλήσσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου