Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης5ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Ο Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου, της παιδικής βιβλιοθήκης «Μίμης Βασιλόπουλος» και των βιβλιοπωλείων «Ευριπίδης», που απευθύνεται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών. Στόχος είναι η καλλιέργεια της σχέσης των παιδιών με την ανάγνωση μέσα από τη  γνωριμία τους με τα έργα της κλασικής και της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Τα ερεθίσματα και τα κίνητρα  διαβάσματος που  δίνονται  από το πρόγραμμα στοχεύουν και σε μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως  την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών στην ανάγνωση και στη γραφή και την αγάπη τους για το βιβλίο. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι όταν η δημοτική βιβλιοθήκη, το σχολείο και η  οικογένεια συνεργάζονται, οι ικανότητες της ανάγνωσης στα παιδιά μπορούν να αυξηθούν δραστικά δημιουργώντας το πιο δυναμικό αποτέλεσμα.

Για 5η  χρονιά φέτος τα παιδιά συνεχίζουν δυναμικά και μαζικά το διάβασμα  προτεινόμενων βιβλίων στο σχολείο, στο σπίτι ή στη βιβλιοθήκη. Η επιλογή των βιβλίων έχει γίνει με κριτήρια την ποιότητα των κειμένων, την καλή γλώσσα και την υψηλή ποιότητα εικονογράφησης από βραβευμένους Έλληνες  και ξένους εικονογράφους. Οι προτάσεις των βιβλίων διαμορφώνονται μετά από έρευνα και  πολύχρονη εμπειρία των βιβλιοθηκονόμων της βιβλιοθήκης του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου και της παιδικής βιβλιοθήκης και  συνεργασία  με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Λεπτομέρειες συμμετοχής

Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία από τον κατάλογο που περιλαμβάνει 20  βιβλία ανά τάξη.
Το έντυπο με τα προτεινόμενα βιβλία διατίθεται στα σχολεία, στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος», στα βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», καθώς και στα βιβλιοπωλεία της περιοχής του Χαλανδρίου την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Από τα 20 προτεινόμενα βιβλία επιλέγουν για ανάγνωση τα 10 – Αν θέλουν διαβάζουν και τα 20!
Συμπληρώνουν το Δελτίο Συμμετοχής που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εντύπου και το δίνουν στο δάσκαλό τους ή στην παιδική βιβλιοθήκη.
Συγγραφείς και εικονογράφοι επισκέπτονται το σχολείο και την παιδική βιβλιοθήκη το Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το Μάιο, αφού έχουν πια διαβάσει τα βιβλία τα παιδιά διαγωνίζονται. Το έντυπο με τις ερωτήσεις θα βρίσκεται στο σχολείο. Απαντούν τις ερωτήσεις που αντιστοιχούν στην τάξη και στα βιβλία που έχουν διαβάσει και το δίνουν στον δάσκαλό ή στην παιδική βιβλιοθήκη.
• Αν έχουν 10 σωστές απαντήσεις μπαίνουν στην κλήρωση για τα μεγάλα δώρα.
• Αν είναι μαθητές της Α’ δημοτικού δεν απαντούν σε ερωτήσεις. Εμπνέονται από τα βιβλία που διάβασαν και ζωγραφίζουν ότι τους άρεσε!
• Οι ζωγραφιές εκτίθενται στην παιδική βιβλιοθήκη, στη γιορτή της λήξης του 4ου Μαραθωνίου, που γίνεται μαζί με την κλήρωση των νικητών λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για το καλοκαίρι.

Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παίρνουν βραβεία και δώρα, το μεγαλύτερο όμως δώρο είναι η απόλαυση της ανάγνωσης!

Η προθεσμία συμμετοχών δεν έχει λήξει ακόμα! Για πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε:

Στη Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου
Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, 152 32 Χαλάνδρι
Τηλ. 210 6820464 - 210 6825373
Φαξ 210 6842840
autolib@otenet.gr

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος»
Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος, 152 32 Χαλάνδρι
Τηλέφωνο-Φαξ 210 6801654
mvaslib@otenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω