Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανδρέας Καρκαβίτσας


Γεννήθηκε το 1866 στα Λεχαινά της Ηλείας και πέθανε το 1922 στο Μαρούσι. Γιατρός στο επάγγελμα και μεγάλος πατριώτης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας υπήρξε κορυφαίος Έλληνας διηγηματογράφος, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας και πολέμιος της οπισθοδρόμησης, των προλήψεων και του σκοταδισμού .

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως γιατρός σε πλοία και στη συνέχεια ως στρατιωτικός γιατρός στο ελληνικό πεζικό. Οι τακτικές μεταθέσεις του τον έφεραν σε επαφή με την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της, τα ήθη, τα έθιμα, τις προκαταλήψεις και την καθημερινότητα τους, στοιχεία που τον ενέπνευσαν στη συγγραφή των αριστουργηματικών διηγημάτων του.

Μεγάλος πατριώτης, υπηρέτησε εθελοντικά προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους αντάρτες της Κρητικής Επανάστασης (1897), συμμετείχε στην επανάσταση στο Γουδί (1909) και έλαβε μέρος και στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους.

Ως ένας από τους ιδρυτές του «Εκπαιδευτικού Ομίλου», ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Γληνός και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, συνέβαλλε στην καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Έλαβε μέρος στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του Βενιζέλου και συνέγραψε τα αναγνωστικά της Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξης του Δημοτικού, με θέματα που πήρε από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, επιλεγμένα με ιδιαίτερη φροντίδα, κάτι που φανέρωνε την ευαισθησία του και τις γνώσεις του για την παιδική ψυχολογία.

Το συγγραφικό έργο του ξεκίνησε από την ηλικία των 18 χρόνων με τη δημοσίευση διηγημάτων του στο περιοδικό «Εβδομάδα» και αργότερα στην «Εστία». Το πρώτο βιβλίο του με τίτλο «Διηγήματα» εκδόθηκε το 1892. Το 1896 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Λυγερή» και το 1899 ο πρώτος τόμος διηγημάτων του με τίτλο «Λόγια της Πλώρης», για να ακολουθήσει σύντομα και  ο δεύτερος. Άλλα βιβλία του είναι «Ο Ζητιάνος»,  «Ο Αρχαιολόγος» και οι «Παλιές Αγάπες».

Τα πρώτα έργα του Καρκαβίτσα είναι γραμμένα στην καθαρεύουσα, αλλά γρήγορα υιοθέτησε τη δημοτική. Είχε μεγάλη περιγραφική ικανότητα και καθαρό γράψιμο, ενώ το έργο του διακρίνεται από φραστική πυκνότητα και πληρότητα νοημάτων. Ήταν έξοχος τεχνίτης του λόγου και εξαιρετικός μυθοπλάστης. Τα «Άπαντά» του εκδόθηκαν πολλές φορές και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα λογοτεχνικά έργα των Ελλήνων αναγνωστών κάθε ηλικίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο