Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνικά βουνά

Μετά την Αλβανία και τη Νορβηγία, η Ελλάδα είναι η πιο ορεινή και τραχιά χώρα της Ευρώπης. Καλύπτεται από τεράστιους όγκους βουνών και μόνο το 19% της επιφάνειάς της αποτελείται από πεδιάδες και κοιλάδες.

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν 31 βουνά με ύψος άνω των 2.000μ., ορισμένα από τα οποία είναι ο Όλυμπος (2.917μ.), ο Σμόλικας (2.637μ.), ο Γράμμος (2.520μ.), ο Βόρας ή Καϊμάκτσαλάν (2.524μ.), ο Παρνασσός (2.457μ.) και η Ίδη (2.456μ.), και άλλες 60 κορυφές σε ύψος 1.000μ. ως 2.000μ. Τα πολυάριθμα βουνά μας διασχίζονται από πάρα πολλά φαράγγια, σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, το φαράγγι του Βίκου στο Ζαγόρι της Ηπείρου, το σπήλαιο Δυρού Λακωνίας και το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων.

Η δεσπόζουσα θέση των βουνών στο ελληνικό τοπίο προκαλούσε πάντα δέος στους Έλληνες, που φαντάζονταν ότι στις απάτητες κορυφές τους κατοικούσαν θεοί και στις πλαγιές τους γεννιούνταν ήρωες. Για τον απλό λαό το βουνό αποτελεί σύμβολο της δύναμης, της λεβεντιάς και της αρετής, ιδιότητες που αποτυπώνονται στις ελληνικές παροιμίες:

«Βουνό με βουνό δε σμίγει.»
«Οι κάμποι τρέφουν άλογα και τα βουνά λεβέντες.»

Τα βουνά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Εκεί δημιουργήθηκαν και αντρώθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις που έκαναν την Επανάσταση του 1821, εκεί οργανώθηκε και η Εθνική Αντίσταση και το Αντάρτικο του 1940. Οι οπλαρχηγοί θεωρούσαν τα ελληνικά βουνά σπίτι τους. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Κατσαντώνης, όταν οι Τούρκοι τον πήγαιναν αιχμάλωτο και εξαντλημένο από τον πυρετό και την αρρώστια, ζήτησε να τον αφήσουν να χαιρετήσει τα βουνά του:

«Τούρκοι βαστάτε τ’ άλογα λίγο να ξανασάνω,
να χαιρετήσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες.»

Ο Ρήγας Βελεστινλής στο «Θούριο» του καλεί τους ορεσίβιους μαχητές να ενωθούν για τον αγώνα του έθνους:

«Σουλιώται και Μανιάται, λεοντάρια ξακουστά
ως πότε στες σπηλιές σας κοιμάσθε σφαλιχτά;
Μαυροβουνιού καπλάνια κι Ολύμπου σταυραετοί
κι Αγράφων τα ξεφτέρια, γεννήτε μια ψυχή.»

Αξίζει αυτό το αφιέρωμα στα ελληνικά βουνά να κλείσει με τη μεγαλύτερη εκδήλωση του θαυμασμού και της αγάπης του λαού μας γι’ αυτά, που εκφράζεται μέσα από την ευχή:

«Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά!»Βιβλιογραφία:
Κ.Ρωμαίος, Ελλάς, Λαογραφία-Γεωγραφία, Εκδ.Γιοβάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω