Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Η έμπνευση για τη δημιουργία του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανήκει σε ένα παιδί. Ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος, ένα ξανθό αγγελούδι με γαλανά μάτια, που δεν είναι πια κοντά μας, οραματίστηκε μια οργάνωση που θα προστάτευε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας και φυλής, και θα φρόντιζε με κάθε τρόπο να εξασφαλίζει το χαμόγελό τους.

Έτσι κι έγινε. Από το 1995 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες παιδιά έχουν ξαναβρεί το χαμόγελο που το ακατάλληλο περιβάλλον και οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης τούς στερούσαν. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», που κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, αξιοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να παρεμβαίνει και να λύνει τα -συχνά ζωτικής σημασίας- προβλήματα των παιδιών, διασφαλίζοντας τη σωματική, ψυχική και πνευματική ακεραιότητά τους.

Τα μέσα που αξιοποιεί πολλά: Εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS, Τμήμα κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, Κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας, Ραδιοδίκτυο, Ασύρματο δίκτυο, Οχήματα στήριξης, κ.α.

Οποτεδήποτε κι αν ειδοποιηθούν οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» σπεύδουν να προσφέρουν στα παιδιά την προστασία και την υποστήριξη που χρειάζονται, και τη φιλοξενία, προσωρινή ή μόνιμη, μέχρι να είναι βέβαιοι ότι τα παιδιά δεν τους χρειάζονται πια.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας οργανισμός που συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών, αλλά στηρίζεται κυρίως στο έργο και την ενίσχυση των απλών ανθρώπων που σπεύδουν να βοηθήσουν οικονομικά και υλικά, αλλά και επανδρώνουν τις υπηρεσίες του οργανισμού.

Για την ακατάπαυστη προσφορά του και το εξαιρετικής σπουδαιότητας έργο του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διακριθεί, ενώ συνεργάζεται με σημαντικούς διεθνείς φορείς, όπως το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά (με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ), το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά (Πρόγραμμα Amber Alert), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Παιδιά του δρόμου (EFSC), το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης Παιδιών (CHI) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα παιδιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω