Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα στον κόσμοΜπήκαμε αισίως στο μήνα των Χριστουγέννων. Είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Τα μαγαζιά φόρεσαν τα γιορτινά τους, οι δρόμοι φωταγωγήθηκαν με λαμπερά άστρα και καμπανούλες, και οι κήποι και τα μπαλκόνια γεμίζουν σιγά-σιγά με φωτεινές δημιουργίες και κρεμαστούς Αγιοβασίληδες.

Το σκηνικό είναι παρόμοιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού. Υπάρχουν όμως και διαφορές στον τρόπο εορτασμού της κάθε χώρας.

Στην Αγγλία, την παραμονή των Χριστουγέννων, κάλτσες για τα δώρα του Father Christmas κρεμιούνται στο τζάκι ή στη πόρτα, ενώ ένα ποτήρι γάλα και κουλουράκια τον περιμένουν στο τραπέζι.

Στην Αυστρία τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου.

Στο Βέλγιο τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas.

Στη Γερμανία έχουν το Adventskalender, ένα ημερολόγιο με 24 πορτάκια, αριθμημένα από το 1 μέχρι το 24, που συμβολίζουν τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.

Στη Δανία η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου».

Στον τόπο μας τα Χριστούγεννα είναι  μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ στις 12.00 τα μεσάνυκτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.

Το κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό, αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει και το αμερικάνικο έθιμο της γαλοπούλας. Στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά δεν ξεχνάμε και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο καραβάκι, που στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.

Στη Βασιλόπιτα που κόβουμε την Πρωτοχρονιά κρύβουμε ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει.

Στα Θεοφάνια, που γιορτάζουμε τη Βάπτιση του Χριστού, καθαγιάζονται τα ύδατα με ρίψεις του σταυρού στο υγρό στοιχείο και ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπο έθιμα.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου