Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαγικά Χριστούγεννα


Τα μαγικά Χριστούγεννα είναι κάτι που όλοι από παιδιά ονειρευόμαστε. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε από νωρίς για τις γιορτές, γι’ αυτό αγοράζουμε ό,τι πιο εκλεκτό επιτρέπει η τσέπη μας, γι’ αυτό στολίζουμε το σπίτι και τα μπαλκόνια μας, γι’ αυτό φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα δώρα κάτω από το δέντρο μας.

Η μαγεία των Χριστουγέννων, όμως, δεν έρχεται από αυτά που παίρνει κανείς, αλλά από αυτά που προσφέρει. Με απλά πράγματα, ενδείξεις αγάπης σε συγγενείς και φίλους, γνωστούς και μη, που σχεδόν όλοι μπορούμε να κάνουμε, θα νιώσουμε αυτή τη μαγεία να πλημμυρίζει και τη δική μας καρδιά, και το δικό μας σπιτικό. Αν όχι όλα, μπορούμε να κάνουμε κάποια από τα παρακάτω :

- Να επισκεφτούμε κάποιον που μένει σε απομακρυσμένη περιοχή και ξέρουμε ότι δεν έχει το μέσο ή την οικονομική δυνατότητα να έρθει σε εμάς.

- Να επισκεφτούμε τη γιαγιά και τον παππού ή τους ηλικιωμένους θείους στο χωριό ή, ακόμα καλύτερα, να τους φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας τις μέρες των γιορτών.

- Να πάμε με τους ηλικιωμένους συγγενείς μας, που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα μόνοι τους, στην εκκλησία και να ψάλουμε όλοι μαζί τα χριστουγεννιάτικα τροπάρια.

- Να κλείσουμε την τηλεόραση και να περάσουμε ένα ολόκληρο απόγευμα παίζοντας επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια ή διαβάζοντας παραμύθια με τα παιδιά μας.

- Να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά το δικό μας ομαδικό παιχνίδι.

- Να κάνουμε όλοι μαζί χριστουγεννιάτικες  ζωγραφιές και στολίδια.

- Να ψήσουμε τα δικά μας γλυκά για να μοσχομυρίσει το σπίτι.

- Να χαρίσουμε τα γλυκά που εμείς φτιάξαμε (και πέτυχαν!) σε συγγενείς και φίλους.

- Να κάνουμε ένα δώρο σε κάποιον που ξέρουμε ότι πραγματικά το χρειάζεται.

- Να χαρίσουμε παιχνίδια ή ρούχα (αν όχι καινούρια, τουλάχιστον καθαρά και περιποιημένα) σε ένα παιδί που ξέρουμε ότι οι γονείς του δεν έχουν τη δυνατότητα να του πάρουν.

- Να χαρίσουμε το χρέος που μας οφείλει κάποιος που ξέρουμε ότι θα περάσει δύσκολα Χριστούγεννα.

- Να κάνουμε κάποια από τα ψώνια μας στο μαγαζάκι της γειτονιάς που ξέρουμε ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα/ ότι έχει μια οικογένεια να θρέψει.

- Να καλέσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όλους αυτούς που αγαπάμε και δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά.

- Να καλέσουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα άτομα που ξέρουμε ότι θα περάσουν μόνα τις γιορτές (και να τους κάνουμε κι ένα δωράκι, όπως και στους άλλους καλεσμένους!)

- Να κρατήσουμε μια καλή μερίδα από το χριστουγεννιάτικο φαγητό για το γείτονα ή το γνωστό που ξέρουμε ότι θα περάσει τα Χριστούγεννα μοναχικά και φτωχικά.

- Να πάμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που μας κάλεσαν φίλοι και συγγενείς που δεν βλέπουμε συχνά.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που θα δείξουν την αγάπη και τη συμπόνια μας στους άλλους και θα φέρουν τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα μας. Ακολουθήστε την καρδιά σας και αποκλείεται να κάνετε λάθος.

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω