Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Εορταστικός στολισμός και ασφάλειαΤο Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών εφιστά την προσοχή όλων στα χριστουγεννιάτικα στολίδια που αγοράζουμε και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε. Μετά από έρευνα της ΕΕ, το 30% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των καταναλωτών, λόγω πρόκλησης πυρκαγιών και ηλεκτροπληξιών. Το Ελκεκά δίνει τις παρακάτω απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΓΙΡΛΑΝΤΕΣ

Όταν οι καταναλωτές προβαίνουν σε αγορά χριστουγεννιάτικων γιρλαντών, πρέπει να προσέχουν:

α) Τα προϊόντα να φέρουν πάνω στο σώμα τους τη σήμανση CE.
β) Να αναφέρονται τα στοιχεία λειτουργίας. Εναλλακτικά να έχουν αυτοκόλλητο μη αποσπώμενο με τη σήμανση CE και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά.
γ) Να αναφέρεται σαφώς ο τύπος του προϊόντος, ο κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας στην Ελλάδα.
δ) Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
ε) Να υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.
στ) Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.
η) Εάν προορίζονται για εξωτερικό χώρο να αναγράφεται εμφανώς.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση, αλλά να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του, αλλά και την αποφυγή επαφής με άλλα αντικείμενα στο χώρο σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά δέντρα - και αληθινά - έχουν πάρει φωτιά από τσιγάρο ή επειδή έχουν τοποθετηθεί κοντά σε τζάκι.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΜΠΑΚΙΑ

Επιθεωρήστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμμένες λάμπες, καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα προς αποφυγή σπινθηρισμών.

Αν τοποθετείτε εξωτερικά χριστουγεννιάτικα φωτιστικά να το κάνετε πάντα την ημέρα, για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν κοψίματα ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές.

Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα, μην τα ανάψετε έως ότου βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά.

Αν αγοράζετε καινούρια προσέξτε να υπάρχει πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η δική μας συμβουλή :

Να θυμάστε πάντα να σβήνετε τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι, αλλά και πριν πέσετε για ύπνο. Ακόμα περισσότερο να μην αφήνετε ποτέ αναμμένα κεριά σε ένα δωμάτιο, αν σκοπεύετε να λείψετε από αυτό για αρκετή ώρα.

Για ευτυχισμένες και ασφαλείς γιορτές των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου