Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Ελλάδα, η χώρα μας


Η Ελλάδα είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται στο νότιο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου και αποτελείται από το νοτιότερο τμήμα της και από τα πολυάριθμα νησιά που το περιβάλλουν.

Έχει διαστάσεις από Ανατολή προς Δύση 992 χλμ. και από Βορρά προς Νότο 792 χλμ. Το βορειότερο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται στη Θράκη, στο χωριό Ορμένιον του Έβρου. Το νοτιότερο σημείο βρίσκεται στο νησί Γαύδο, νοτιότερα της Κρήτης. Το ανατολικότερο σημείο βρίσκεται στη νησίδα Στρογγυλή, νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, ενώ το δυτικότερο στο νησί Οθωνοί, βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Το υψηλότερο σημείο του ελλαδικού χώρου είναι η κορυφή της Μύτικας, στο όρος Όλυμπος της Θεσσαλίας (2.917μ.) και το βαθύτερο σημείο βρίσκεται στο φρέαρ των Οινουσσών (4.850μ.) στο Ιόνιο πέλαγος. Η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας (1840τ.χλμ.) Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Αλιάκμονας (297χλμ.) και η μεγαλύτερη λίμνη η Τριχωνίδα (96,5τ.χλμ.) Τέλος, το μεγαλύτερο νησί είναι η Κρήτη και το μεγαλύτερο λιμάνι είναι του Πειραιά.

Το όνομα της Ελλάδας συναντάται αρχικά στα ομηρικά έπη, όπου αναφέρεται και ο όρος Πανέλληνες, που περιγράφει το σύνολο των Ελλήνων. Η λέξη Γραικός, που είναι τόσο παλαιά όσο και η ποίηση του Ησίοδου και από την οποία προήλθε η σύγχρονη διεθνής ονομασία των Ελλήνων και της Ελλάδας (Greece, Greeks), είναι ταυτόσημη με το Έλλην. Παρόλο που με το πέρασμα των αιώνων το όνομα Έλληνας καθιερώθηκε, το όνομα Γραικός δεν εγκαταλείφθηκε τελείως – δεν ξεχνάμε τα λόγια του Αθανάσιου Διάκου: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».

Το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της Ελλάδας – ίσως και ολόκληρου του κόσμου – είναι ο Παρθενώνας, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Αθηνών. Ανοικοδομήθηκε μεταξύ του 447π.Χ. και του 438π.Χ. Ήταν ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη με την εποπτεία του Φειδία.

Οι σημαντικότερες εθνικές επέτειοι των Ελλήνων είναι η επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας, που γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε έτους σε ανάμνηση της ύψωσης της Σημαίας της Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας από τον επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, και η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε ανάμνηση του ηρωικού «Όχι» που ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατόπιν σύσσωμο το Ελληνικό έθνος απάντησε στην απαίτηση της Ιταλίας να παραδοθεί η Ελλάδα στις δυνάμεις του Άξονα, σημαίνοντας την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης.

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΒιβλιογραφία:
1. Κ.Ρωμαίος, Έλλάς, Λαογραφία-Γεωγραφία, Εκδ.Γιοβάνη
2. Γ.Δ. Παπαϊωάννου, Νέος Θησαυρός Γνώσεων, Εκδ.Δωρικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου