Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διεθνής Αμνηστία


Η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε τη δράση της το 1961. Η ιστορία δύο Πορτογάλων φοιτητών που καταδικάστηκαν σε εφτά χρόνια φυλάκιση επειδή έκαναν πρόποση στην ελευθερία, εξόργισε το βρετανό δικηγόρο Πίτερ Μπένενσον. Έτσι έγραψε το άρθρο «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι» στη βρετανική εφημερίδα «The Observer», απευθύνοντας έκκληση για μια διεθνή εκστρατεία. Με βάση την απλή του ιδέα, στήθηκε ένα δίκτυο αποτελούμενο από ανθρώπους που έγραφαν γράμματα, για να βομβαρδίσει τις κυβερνήσεις με εκκλήσεις υπέρ κρατουμένων που φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, κατά παράβαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ανταπόκριση ήταν θερμότατη, λες και τόσοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο περίμεναν ακριβώς ένα τέτοιο σινιάλο. Εφημερίδες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες επανέλαβαν την έκκληση. Περισσότερα από χίλια γράμματα έφτασαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Και οι ταχυδρομικοί σάκοι των ηγετών των κρατών του κόσμου άλλαξαν για πάντα. Εκατομμύρια επιστολές-εκκλήσεις έχουν σταλεί από τότε επιτυγχάνοντας την απελευθέρωση περισσότερων από 75.000 κρατουμένων συνείδησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αρχές της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας εδραιώθηκαν από το ξεκίνημά της Διεθνούς Αμνηστίας και η έμφαση δόθηκε στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις παραβιάσεις τους σε κάθε σημείο του πλανήτη. Με τον καιρό, το φάσμα της δράσης της επεκτάθηκε και σε θύματα άλλων μορφών παραβιάσεων, όπως τα βασανιστήρια, οι «εξαφανίσεις» και η θανατική ποινή.

Σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η σωματική και ψυχική ακεραιότητα, η ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης, η ελευθερία από διακρίσεις. Η δράση της περιλαμβάνει ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων. Υπερασπίζονται τους κρατούμενους της συνείδησης, της βίας, αλλά και της φτώχειας. Αγωνίζονται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, την κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων και του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας.» Για την καταπολέμηση των διακρίσεων που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μειονότητες, αλλά και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 1977, Η Διεθνής Αμνηστία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της ειρήνης στον κόσμο». Η Διεθνής Αμνηστία είναι, πλέον, η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο αριθμώντας περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες.

Ελληνικό Τμήμα

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ιδρύθηκε το 1975. Έχει τη νομική μορφή Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Αμνηστίας.» Διοικείται από 9μελές εθελοντικό Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση. Έχει 6.000 μέλη και υποστηρικτές και περισσότερους από 200 ενεργούς εθελοντές, που δραστηριοποιούνται είτε μέσω τοπικών και νεανικών ομάδων δράσης, είτε υποστηρίζοντας συγκεκριμένες δράσεις της οργάνωσης. Το γραφείο του ελληνικού τμήματος, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα, έχει την ευθύνη υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου και στελεχώνεται από επαγγελματικό προσωπικό και εθελοντές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω...

Γιορτή Μητέρας – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς στο 5ο Δημοτικό Βριλησσίων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων σας προσκαλεί στην εκδήλωση « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» η οποία υλοποιείται στις 12 Μαΐου και ώρες 10:00 – 15:00 . Με στόχο να μεταδώσουν στα παιδιά τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι γονείς του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων μετατρέπουν για μία ημέρα το σχολείο σε χώρο γέλιου και ψυχαγωγίας, αλλά και σε χώρο στήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων « ΤοΧαμόγελο του Παιδιού» και PRAKSIS . Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν θέατρο, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και εργαστήρια, να αγοράσουν βιβλία και να συγκεντρώσουν είδη για τις δύο οργανώσεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» είναι το ακόλουθο: 10:30 - 11:30   « ΔΩΣ' ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ »  Η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας   Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη   ζωντανεύει την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου με πολλές δράσεις και παιχνίδια. Τα παιδιά ενών...

Σεμινάριο "Bullying στο Σχολείο: Διάγνωση, Πρόληψη & Αντιμετώπιση"

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρέθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 το σεμινάριο "Bullying στο Σχολείο: Διάγνωση, Πρόληψη & Αντιμετώπιση" με εισηγήτρια την Δρ. Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτική ψυχολόγο, πρόεδρο του ΚΜΟΠ  και υπεύθυνη του προγράμματος Live Without Bullying . Η Δρ. Τορρένς, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή της, μας εξήγησε: Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός: Ποια παιδιά συνήθως βάλλονται από αυτόν και πού, πόσο σοβαρός μπορεί να είναι, για ποιους λόγους κάποια παιδιά ασκούν εκφοβισμό και πώς οι γονείς μπορούν να μιλούν στα παιδιά τους σχετικά με αυτό. Ποιες είναι οι ενδείξεις που μπορούν να έχουν οι γονείς όταν το παιδί τους έχει υποστεί είτε έχει ασκήσει εκφοβισμό Ποια είναι τα συμπτώματα του παιδιού που εκφοβίζεται. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς και λάθη που μπορούμε να αποφεύγουμε Πώς θα μάθουμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μιλήσει χωρίς να το πιέζουμε. Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να προτείνει το ίδιο τρόπους για να...