Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλληλεγγύη


H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αλληλεγγύη ιδρύθηκε το 2002. Συγκροτήθηκε από δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου: το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σκοπό έχει την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.
 
H ομάδα της Αλληλεγγύης αποτελείται από νέους, κοινωνικά ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στον ανθρωπιστικό σχεδιασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι η «άμεση δράση» του ανθρωπισμού στην Ελλάδα.

Το έργο της Αλληλεγγύης, που συχνά συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες για μεγαλύτερη επιτυχία των εγχειρημάτων της είναι τεράστιο. Τμήμα του είναι ο ξενώνας «Στοργή», για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά, ένα καταφύγιο που προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη, ιατρική και νομική κάλυψη στα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου και της οικογενειακής βίας.

Επίσης, ο ξενώνας «Μέριμνα» που λειτουργεί από το 2006 παρέχοντας δωρεάν φιλοξενία σε συγγενείς και συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και προέρχονται από την επαρχία.

Ο ξενώνας «Αγάπη» στην Κομοτηνή, που εγκαινιάστηκε το 2006, αποσκοπεί στην στέγαση ατόμων και οικογενειών που βρέθηκαν στη χώρα μας κάτω από δυσάρεστες περιστάσεις, προσφέροντας  φιλοξενία στους πρόσφυγες για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι την ομαλή κοινωνική τακτοποίησή τους, ή την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Επίσης, ο ξενώνας  φιλοξενεί και Έλληνες του εξωτερικού που προσφεύγουν για περίθαλψη στη χώρα μας.

Το Οικοτροφείο «Επανένταξη», οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Λακωνίας και Καρδίτσας, καθώς επίσης και τα Κέντρα Ημέρας Αργοστολίου Κεφαλληνίας, Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης και Χίου παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε χρόνιους ψυχικά ασθενείς.

Φυσικά το έργο της Αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν τελειώνει εδώ. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια που η Αλληλεγγύη προσφέρει και σε έκτακτες ή επιτακτικές ανάγκες άλλων χωρών και λαών.

Σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Αιθιοπία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ν. Αφρική, κ.α.) η Αλληλεγγύη παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη στηρίζοντας τους ανθρώπους που χρήζουν συμπαράστασης, με αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα, νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό), εξοπλισμό νοσοκομειακών μονάδων, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο και άλλους τρόπους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω