Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη


H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αλληλεγγύη ιδρύθηκε το 2002. Συγκροτήθηκε από δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου: το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σκοπό έχει την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.
 
H ομάδα της Αλληλεγγύης αποτελείται από νέους, κοινωνικά ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στον ανθρωπιστικό σχεδιασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι η «άμεση δράση» του ανθρωπισμού στην Ελλάδα.

Το έργο της Αλληλεγγύης, που συχνά συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες για μεγαλύτερη επιτυχία των εγχειρημάτων της είναι τεράστιο. Τμήμα του είναι ο ξενώνας «Στοργή», για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά, ένα καταφύγιο που προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη, ιατρική και νομική κάλυψη στα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου και της οικογενειακής βίας.

Επίσης, ο ξενώνας «Μέριμνα» που λειτουργεί από το 2006 παρέχοντας δωρεάν φιλοξενία σε συγγενείς και συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και προέρχονται από την επαρχία.

Ο ξενώνας «Αγάπη» στην Κομοτηνή, που εγκαινιάστηκε το 2006, αποσκοπεί στην στέγαση ατόμων και οικογενειών που βρέθηκαν στη χώρα μας κάτω από δυσάρεστες περιστάσεις, προσφέροντας  φιλοξενία στους πρόσφυγες για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι την ομαλή κοινωνική τακτοποίησή τους, ή την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Επίσης, ο ξενώνας  φιλοξενεί και Έλληνες του εξωτερικού που προσφεύγουν για περίθαλψη στη χώρα μας.

Το Οικοτροφείο «Επανένταξη», οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Λακωνίας και Καρδίτσας, καθώς επίσης και τα Κέντρα Ημέρας Αργοστολίου Κεφαλληνίας, Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης και Χίου παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε χρόνιους ψυχικά ασθενείς.

Φυσικά το έργο της Αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν τελειώνει εδώ. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια που η Αλληλεγγύη προσφέρει και σε έκτακτες ή επιτακτικές ανάγκες άλλων χωρών και λαών.

Σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Αιθιοπία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ν. Αφρική, κ.α.) η Αλληλεγγύη παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη στηρίζοντας τους ανθρώπους που χρήζουν συμπαράστασης, με αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα, νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό), εξοπλισμό νοσοκομειακών μονάδων, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο και άλλους τρόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου