Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλληλεγγύη


H Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αλληλεγγύη ιδρύθηκε το 2002. Συγκροτήθηκε από δύο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου: το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σκοπό έχει την υποστήριξη των κοινωνικά αδύναμων ομάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκεύματος.
 
H ομάδα της Αλληλεγγύης αποτελείται από νέους, κοινωνικά ευαίσθητους ανθρώπους, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στον ανθρωπιστικό σχεδιασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι η «άμεση δράση» του ανθρωπισμού στην Ελλάδα.

Το έργο της Αλληλεγγύης, που συχνά συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες για μεγαλύτερη επιτυχία των εγχειρημάτων της είναι τεράστιο. Τμήμα του είναι ο ξενώνας «Στοργή», για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά, ένα καταφύγιο που προσφέρει φροντίδα, περίθαλψη, ιατρική και νομική κάλυψη στα θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου και της οικογενειακής βίας.

Επίσης, ο ξενώνας «Μέριμνα» που λειτουργεί από το 2006 παρέχοντας δωρεάν φιλοξενία σε συγγενείς και συνοδούς ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής και προέρχονται από την επαρχία.

Ο ξενώνας «Αγάπη» στην Κομοτηνή, που εγκαινιάστηκε το 2006, αποσκοπεί στην στέγαση ατόμων και οικογενειών που βρέθηκαν στη χώρα μας κάτω από δυσάρεστες περιστάσεις, προσφέροντας  φιλοξενία στους πρόσφυγες για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι την ομαλή κοινωνική τακτοποίησή τους, ή την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Επίσης, ο ξενώνας  φιλοξενεί και Έλληνες του εξωτερικού που προσφεύγουν για περίθαλψη στη χώρα μας.

Το Οικοτροφείο «Επανένταξη», οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Λακωνίας και Καρδίτσας, καθώς επίσης και τα Κέντρα Ημέρας Αργοστολίου Κεφαλληνίας, Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης και Χίου παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε χρόνιους ψυχικά ασθενείς.

Φυσικά το έργο της Αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν τελειώνει εδώ. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια που η Αλληλεγγύη προσφέρει και σε έκτακτες ή επιτακτικές ανάγκες άλλων χωρών και λαών.

Σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής (Αλβανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ουκρανία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Αιθιοπία, Ερυθραία, Ζιμπάμπουε, Ν. Αφρική, κ.α.) η Αλληλεγγύη παρεμβαίνει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη στηρίζοντας τους ανθρώπους που χρήζουν συμπαράστασης, με αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, ρούχα, νερό, ιατροφαρμακευτικό υλικό), εξοπλισμό νοσοκομειακών μονάδων, σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής, εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο και άλλους τρόπους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σας περιμένουμε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλους στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 11:00 – 16:00. Με πολλά δώρα στη λαχειοφόρο αγορά, bazaar για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας, φαγητό, ποτό και πολύ χορό, αλλά και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλος. Ο Άγιος Βασίλης θα μας επισκεφτεί και θα πάρει τα γράμματα των μαθητών του σχολείου μας. Θα παίξουμε σκάκι, πιάνο, θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα, θα φτιάξουμε ελατάκια – ρομποτάκια, θα κάνουμε πειράματα φυσικής, θα μεταφερθούμε στη σχολή του Hogwarts, θα φτιάξουμε γλυκά και πολλά πολλά ακόμη. Σημειώστε την ημερομηνία, βάλτε το πιο φωτεινό σας χαμόγελο και ελάτε να περάσουμε παρέα μία ημέρα χαράς και διασκέδασης σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.
Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολείου.  Τα παιδιά μ…