Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Αγκάθα Κρίστι


Η «Βασίλισσα του Εγκλήματος», το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Άγκαθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ, γεννήθηκε το 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας. Απέκτησε διεθνή φήμη ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Ήταν η δημιουργός του δαιμόνιου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 1920 στο μυθιστόρημά της «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» και αποφάσισε να δολοφονήσει 55 χρόνια αργότερα στην «Κουρτίνα». Ένας άλλος διάσημος χαρακτήρας των μυθιστορημάτων της ήταν η ηλικιωμένη Μις Μαρπλ, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1930 στο μυθιστόρημα «Φόνος στο πρεσβυτέριο».

Τα έργα της, πάνω από 75 σε αριθμό, είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αγγλικά αντίτυπα και άλλο ένα δισεκατομμύριο μεταφρασμένα σε 103 άλλες γλώσσες.

Στα θεατρικά της έργα περιλαμβάνονται «Η ποντικοπαγίδα», που ξεπέρασε στο Λονδίνο κάθε ρεκόρ παραστάσεων και ο «Μάρτυρας Κατηγορίας», που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο New York Drama Critics’ Circle Award 1954-55. Πολλά γνωστά έργα της έγιναν ταινίες με μεγάλη επιτυχία, όπως οι «Θάνατος στο Νείλο» (1937) και «Θάνατος στο Οριάν Εξπρές»(1934,1974).

Το συγγραφικό ύφος της ήταν ανατρεπτικό, με ιδιαίτερο προτέρημα την ικανότητά της να δημιουργεί ολοκληρωμένους και πολύπλευρους χαρακτήρες, πνευματώδεις διαλόγους και ατμόσφαιρα πλούσια σε αγωνία και ένταση. Λέγεται ότι έγραφε τα μυθιστορήματά της μέχρι το προτελευταίο κεφάλαιο και μετά διάλεγε για το ρόλο του ενόχου το χαρακτήρα που ήταν λιγότερο πιθανό να θεωρηθεί ύποπτος. Έπειτα τον ενοχοποιούσε με μικρές μεταβολές στην υπάρχουσα ιστορία.

Η Αγκάθα Κρίστι, πολύπλευρη προσωπικότητα η ίδια και με πλούσια φαντασία, έγραψε με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ και αρκετές ρομαντικές νουβέλες. Το 1971 τιμήθηκε στη Βρετανία με τον τίτλο της Μεγάλης Κυρίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας το 1976.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου