Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγκάθα Κρίστι


Η «Βασίλισσα του Εγκλήματος», το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Άγκαθα Μαίρη Κλαρίσα Μίλερ, γεννήθηκε το 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας. Απέκτησε διεθνή φήμη ως συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Ήταν η δημιουργός του δαιμόνιου ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 1920 στο μυθιστόρημά της «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» και αποφάσισε να δολοφονήσει 55 χρόνια αργότερα στην «Κουρτίνα». Ένας άλλος διάσημος χαρακτήρας των μυθιστορημάτων της ήταν η ηλικιωμένη Μις Μαρπλ, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1930 στο μυθιστόρημα «Φόνος στο πρεσβυτέριο».

Τα έργα της, πάνω από 75 σε αριθμό, είχαν μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό και υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αγγλικά αντίτυπα και άλλο ένα δισεκατομμύριο μεταφρασμένα σε 103 άλλες γλώσσες.

Στα θεατρικά της έργα περιλαμβάνονται «Η ποντικοπαγίδα», που ξεπέρασε στο Λονδίνο κάθε ρεκόρ παραστάσεων και ο «Μάρτυρας Κατηγορίας», που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ τιμήθηκε με το βραβείο New York Drama Critics’ Circle Award 1954-55. Πολλά γνωστά έργα της έγιναν ταινίες με μεγάλη επιτυχία, όπως οι «Θάνατος στο Νείλο» (1937) και «Θάνατος στο Οριάν Εξπρές»(1934,1974).

Το συγγραφικό ύφος της ήταν ανατρεπτικό, με ιδιαίτερο προτέρημα την ικανότητά της να δημιουργεί ολοκληρωμένους και πολύπλευρους χαρακτήρες, πνευματώδεις διαλόγους και ατμόσφαιρα πλούσια σε αγωνία και ένταση. Λέγεται ότι έγραφε τα μυθιστορήματά της μέχρι το προτελευταίο κεφάλαιο και μετά διάλεγε για το ρόλο του ενόχου το χαρακτήρα που ήταν λιγότερο πιθανό να θεωρηθεί ύποπτος. Έπειτα τον ενοχοποιούσε με μικρές μεταβολές στην υπάρχουσα ιστορία.

Η Αγκάθα Κρίστι, πολύπλευρη προσωπικότητα η ίδια και με πλούσια φαντασία, έγραψε με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ και αρκετές ρομαντικές νουβέλες. Το 1971 τιμήθηκε στη Βρετανία με τον τίτλο της Μεγάλης Κυρίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πέθανε στο Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας το 1976.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Γιορτή Μητέρας – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς στο 5ο Δημοτικό Βριλησσίων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων σας προσκαλεί στην εκδήλωση « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» η οποία υλοποιείται στις 12 Μαΐου και ώρες 10:00 – 15:00 . Με στόχο να μεταδώσουν στα παιδιά τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι γονείς του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων μετατρέπουν για μία ημέρα το σχολείο σε χώρο γέλιου και ψυχαγωγίας, αλλά και σε χώρο στήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων « ΤοΧαμόγελο του Παιδιού» και PRAKSIS . Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν θέατρο, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και εργαστήρια, να αγοράσουν βιβλία και να συγκεντρώσουν είδη για τις δύο οργανώσεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» είναι το ακόλουθο: 10:30 - 11:30   « ΔΩΣ' ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ »  Η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας   Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη   ζωντανεύει την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου με πολλές δράσεις και παιχνίδια. Τα παιδιά ενώνουν τα χέρια και απο