Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνικά βουνά

Μετά την Αλβανία και τη Νορβηγία, η Ελλάδα είναι η πιο ορεινή και τραχιά χώρα της Ευρώπης. Καλύπτεται από τεράστιους όγκους βουνών και μόνο το 19% της επιφάνειάς της αποτελείται από πεδιάδες και κοιλάδες.

Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν 31 βουνά με ύψος άνω των 2.000μ., ορισμένα από τα οποία είναι ο Όλυμπος (2.917μ.), ο Σμόλικας (2.637μ.), ο Γράμμος (2.520μ.), ο Βόρας ή Καϊμάκτσαλάν (2.524μ.), ο Παρνασσός (2.457μ.) και η Ίδη (2.456μ.), και άλλες 60 κορυφές σε ύψος 1.000μ. ως 2.000μ. Τα πολυάριθμα βουνά μας διασχίζονται από πάρα πολλά φαράγγια, σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, το φαράγγι του Βίκου στο Ζαγόρι της Ηπείρου, το σπήλαιο Δυρού Λακωνίας και το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων.

Η δεσπόζουσα θέση των βουνών στο ελληνικό τοπίο προκαλούσε πάντα δέος στους Έλληνες, που φαντάζονταν ότι στις απάτητες κορυφές τους κατοικούσαν θεοί και στις πλαγιές τους γεννιούνταν ήρωες. Για τον απλό λαό το βουνό αποτελεί σύμβολο της δύναμης, της λεβεντιάς και της αρετής, ιδιότητες που αποτυπώνονται στις ελληνικές παροιμίες:

«Βουνό με βουνό δε σμίγει.»
«Οι κάμποι τρέφουν άλογα και τα βουνά λεβέντες.»

Τα βουνά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων. Εκεί δημιουργήθηκαν και αντρώθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις που έκαναν την Επανάσταση του 1821, εκεί οργανώθηκε και η Εθνική Αντίσταση και το Αντάρτικο του 1940. Οι οπλαρχηγοί θεωρούσαν τα ελληνικά βουνά σπίτι τους. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Κατσαντώνης, όταν οι Τούρκοι τον πήγαιναν αιχμάλωτο και εξαντλημένο από τον πυρετό και την αρρώστια, ζήτησε να τον αφήσουν να χαιρετήσει τα βουνά του:

«Τούρκοι βαστάτε τ’ άλογα λίγο να ξανασάνω,
να χαιρετήσω τα βουνά και τις κοντοραχούλες.»

Ο Ρήγας Βελεστινλής στο «Θούριο» του καλεί τους ορεσίβιους μαχητές να ενωθούν για τον αγώνα του έθνους:

«Σουλιώται και Μανιάται, λεοντάρια ξακουστά
ως πότε στες σπηλιές σας κοιμάσθε σφαλιχτά;
Μαυροβουνιού καπλάνια κι Ολύμπου σταυραετοί
κι Αγράφων τα ξεφτέρια, γεννήτε μια ψυχή.»

Αξίζει αυτό το αφιέρωμα στα ελληνικά βουνά να κλείσει με τη μεγαλύτερη εκδήλωση του θαυμασμού και της αγάπης του λαού μας γι’ αυτά, που εκφράζεται μέσα από την ευχή:

«Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά!»



Βιβλιογραφία:
Κ.Ρωμαίος, Ελλάς, Λαογραφία-Γεωγραφία, Εκδ.Γιοβάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Γιορτή Μητέρας – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς στο 5ο Δημοτικό Βριλησσίων

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων σας προσκαλεί στην εκδήλωση « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» η οποία υλοποιείται στις 12 Μαΐου και ώρες 10:00 – 15:00 . Με στόχο να μεταδώσουν στα παιδιά τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, οι γονείς του 5 ου Δημοτικού Βριλησσίων μετατρέπουν για μία ημέρα το σχολείο σε χώρο γέλιου και ψυχαγωγίας, αλλά και σε χώρο στήριξης των ανθρωπιστικών οργανώσεων « ΤοΧαμόγελο του Παιδιού» και PRAKSIS . Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουν θέατρο, να συμμετάσχουν σε παιχνίδια και εργαστήρια, να αγοράσουν βιβλία και να συγκεντρώσουν είδη για τις δύο οργανώσεις. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης « M others – Ημέρα Χαράς, Διασκέδασης & Προσφοράς» είναι το ακόλουθο: 10:30 - 11:30   « ΔΩΣ' ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ »  Η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας   Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη   ζωντανεύει την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου με πολλές δράσεις και παιχνίδια. Τα παιδιά ενώνουν τα χέρια και απο