Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πηνελόπη Δέλτα


Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν η πρώτη αξιόλογη μυθιστοριογράφος παιδικής λογοτεχνίας της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.

Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στη λογοτεχνία, αρχικά δημοσιεύοντας ποιήματά της στο προσκοπικό περιοδικό «Έσο Έτοιμος» της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια συγγράφοντας εξαιρετικά παιδικά βιβλία. Σε αυτό το έργο αφοσιώθηκε με τόσο ζήλο που το θεώρησε και ως κύριο σκοπό στη ζωή της.

Έργα της είναι: «Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Η ζωή του Χριστού», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τα μυστικά του βάλτου», «Μάγκας», «Παραμύθια και άλλα», «Για την πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», κ.α.

Τα θέματα των βιβλίων της τα δανείστηκε κυρίως από την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Το γράψιμό της είναι απλό και ευκολονόητο, αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικό και γοητευτικό για κάθε παιδί, αλλά και για όποιον κρύβει μια νέα ελληνική ψυχή.

Η Πηνελόπη είχε παντρευτεί τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα και μαζί απέκτησαν τρεις κόρες. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά και η επιθυμία της να συμβάλλει στη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους την οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου που απευθύνονται σε γονείς και δασκάλους, όπως: «Τ’ ανεύθυνα», «Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών», «Για γονείς και δασκάλους», κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της σε φιλανθρωπικά έργα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εγκαταστήσει στο σπίτι της ιατρείο και δεχόταν δωρεάν τους άπορους ασθενείς.

Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε παίρνοντας δηλητήριο. Ήταν 67 ετών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολε

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω