Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010

Πηνελόπη Δέλτα


Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν η πρώτη αξιόλογη μυθιστοριογράφος παιδικής λογοτεχνίας της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.

Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στη λογοτεχνία, αρχικά δημοσιεύοντας ποιήματά της στο προσκοπικό περιοδικό «Έσο Έτοιμος» της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια συγγράφοντας εξαιρετικά παιδικά βιβλία. Σε αυτό το έργο αφοσιώθηκε με τόσο ζήλο που το θεώρησε και ως κύριο σκοπό στη ζωή της.

Έργα της είναι: «Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Η ζωή του Χριστού», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τα μυστικά του βάλτου», «Μάγκας», «Παραμύθια και άλλα», «Για την πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», κ.α.

Τα θέματα των βιβλίων της τα δανείστηκε κυρίως από την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Το γράψιμό της είναι απλό και ευκολονόητο, αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικό και γοητευτικό για κάθε παιδί, αλλά και για όποιον κρύβει μια νέα ελληνική ψυχή.

Η Πηνελόπη είχε παντρευτεί τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα και μαζί απέκτησαν τρεις κόρες. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά και η επιθυμία της να συμβάλλει στη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους την οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου που απευθύνονται σε γονείς και δασκάλους, όπως: «Τ’ ανεύθυνα», «Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών», «Για γονείς και δασκάλους», κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της σε φιλανθρωπικά έργα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εγκαταστήσει στο σπίτι της ιατρείο και δεχόταν δωρεάν τους άπορους ασθενείς.

Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε παίρνοντας δηλητήριο. Ήταν 67 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου