Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πηνελόπη Δέλτα


Η Πηνελόπη Δέλτα ήταν η πρώτη αξιόλογη μυθιστοριογράφος παιδικής λογοτεχνίας της νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.

Από μικρή ηλικία έδειξε το ταλέντο της στη λογοτεχνία, αρχικά δημοσιεύοντας ποιήματά της στο προσκοπικό περιοδικό «Έσο Έτοιμος» της Αλεξάνδρειας και στη συνέχεια συγγράφοντας εξαιρετικά παιδικά βιβλία. Σε αυτό το έργο αφοσιώθηκε με τόσο ζήλο που το θεώρησε και ως κύριο σκοπό στη ζωή της.

Έργα της είναι: «Η καρδιά της βασιλοπούλας», «Η ζωή του Χριστού», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τα μυστικά του βάλτου», «Μάγκας», «Παραμύθια και άλλα», «Για την πατρίδα», «Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου», κ.α.

Τα θέματα των βιβλίων της τα δανείστηκε κυρίως από την ελληνική ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Το γράψιμό της είναι απλό και ευκολονόητο, αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστικό και γοητευτικό για κάθε παιδί, αλλά και για όποιον κρύβει μια νέα ελληνική ψυχή.

Η Πηνελόπη είχε παντρευτεί τον Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα και μαζί απέκτησαν τρεις κόρες. Η μεγάλη της αγάπη για τα παιδιά και η επιθυμία της να συμβάλλει στη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους την οδήγησαν στη συγγραφή βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου που απευθύνονται σε γονείς και δασκάλους, όπως: «Τ’ ανεύθυνα», «Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών», «Για γονείς και δασκάλους», κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών της, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της σε φιλανθρωπικά έργα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εγκαταστήσει στο σπίτι της ιατρείο και δεχόταν δωρεάν τους άπορους ασθενείς.

Στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε παίρνοντας δηλητήριο. Ήταν 67 ετών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασιλικός και λαογραφία

Φυτό της οικογένειας των χειλανθών, πολυετές, με φύλλα και άνθη εξαιρετικά εύοσμα, ο «ώκιμος ο βασιλικός» είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό φυτό, αγαπητό στις νοικοκυρές, που φροντίζουν να έχουν τουλάχιστον μια γλάστρα του στον κήπο ή το παράθυρό τους. Πλατύφυλλος, σγουρός ή σαραντάφυλλος θεωρείται από το λαό το σύμβολο του έρωτα και της αιώνιας αγάπης, μα και θυμητικό υποσχέσεων και όρκων που δόθηκαν: «Βασιλικέ μου της βραγιάς και κρίνε μου του δάσους άχου, εγώ, πουλάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω. Στο παραθύρι που ‘σαι εσύ βασιλικός δεν πρέπει γιατ’ είσαι συ ο βασιλικός κι οπ’ έχει μάτια ας βλέπει. Βασιλικό και ρόζμαρι κι ανθό του γλυκανίσου ο έρωτας τα μάζεψε κι έκαμε το κορμί σου.» Ο βασιλικός έχει ξεχωριστή θέση στην ελληνική λαϊκή παράδοση και χάρη στην συμμετοχή του στη χριστιανική εκκλησιαστική λατρεία. Βασιλικό βυθίζει ο ιερέας στον αγιασμό για να ραντίσει τους πιστούς, σε κλωνάρια βασιλικού τοποθετείται και ο σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του Σταυρού, αφού το αρω

Πλάτανος και λαογραφία

Ο πλάτανος είναι ο βασιλιάς του ελληνικού φυτικού βασιλείου. Είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο, υγρόφιλο και με μεγάλη ανάπτυξη, τόσο σε ύψος (μέχρι 70 μέτρα) όσο και σε περίμετρο κορμού (μέχρι 12 μέτρα). Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Πλάτανος ήταν αδελφή δύο πελώριων γιγάντων, των Αλωάδων, και κόρη του Ποσειδώνα. Αγαπούσε πολύ τους αδελφούς της και όταν εκείνοι πέθαναν,  από τη θλίψη της, μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Αναφορές στον πλάτανο έχουμε ήδη από την ομηρική εποχή, με την Ωραία Ελένη να αναπαύεται στη σκιά ενός πλάτανου, το Μενέλαο να φυτεύει την Μενελαΐδα πλάτανο στις Καρυές και τον Αγαμέμνονα να θυσιάζει κάτω από τον πλάτανο της Αυλίδας. Ιστορικός είναι και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Κω, που πίστευαν ότι διατηρούνταν από την εποχή που ο Ιπποκράτης δίδασκε την Ιατρική στο Ασκληπιείο. Στην Τουρκοκρατία πολλοί πλάτανοι της χώρας έγιναν γνωστοί από τη χρήση τους από τους Τούρκους για τον απαγχονισμό των Ελλήνων αγωνιστών, όπως ο πλάτανος του Αλή Πασά στα Γιάννενα,

Τα πιο... ανοιξιάτικα Χριστούγεννα!

Ήταν μία ΥΠΕΡΟΧΗ ημέρα!  Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Βριλησσίων τα είχε όλα: παιδικά εργαστήρια, φαγητό και ζεστό κρασί, παιχνίδι, χορό, Άγιο Βασίλη, μικρούς πιανίστες με μεγάλο ταλέντο, λαχειοφόρο αγορά, χριστουγεννιάτικο bazaar, έναν καταπληκτικό ήλιο, χαρά και πολλά χαμόγελα.  Ο ανοιξιάτικος καιρός μας έκανε το χατήρι. Όλα κύλησαν καλά και η συμμετοχή παιδιών και γονέων ήταν μεγάλη.  Το προαύλιο του σχολείου γέμισε τραπέζια φαγητού, Dj Set (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξανδρο Χέντον), facepainting με την ευγενική χορηγία της Oriflame , χορευτές με την καθοδήγηση χορεύτριας από το Planet , ρεσιτάλ πιάνου από τον Χρήστο Γαλίτη και τους μαθητές του και κάλαντα από τους μαθητές του σχολείου.  Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων κάναμε τις αγορές μας από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.  Στον 1ο όροφο του σχολείου οι αίθουσες γέμισαν δραστηριότητες και εργαστήρια: - Αγώνες σκάκι με την καθοδήγηση του Στάθη Γαζή - Ρομπο