Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Ο Προσκοπισμός είναι μια διεθνής, ανοιχτή, εθελοντική, μη κυβερνητική κίνηση για τη νεολαία που σκοπό έχει να συμπληρώσει το σχολείο και την οικογένεια, καλύπτοντας ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται από αυτά. Από την ίδρυσή του το 1907 δε σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται, φτάνοντας σήμερα να έχει περισσότερα από 25 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. Μέσα από τη διασκέδαση των νέων φιλοδοξεί να αναπτύξει τις κοινωνικές αρετές τους, την αυτογνωσία, την ανάγκη της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, αλλά και τη θέληση τους για μάθηση.

Οι ίδιοι οι πρόσκοποι θεωρούν τον Προσκοπισμό ως μια μέθοδο:
α) προσωπικής αυτοδέσμευσης - σε ένα απλό κανόνα ζωής, την προσκοπική υπόσχεση και το νόμο,
β) μάθησης μέσα από την πράξη - ενεργό συμμετοχή, μαζί με άλλους, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες - στις ενωμοτίες, για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων, των ομαδικών δεξιοτήτων και της ατομικής ευθύνης. Με προγράμματα που υποκινούν - προοδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Δραστηριότητες σε επαφή με τη φύση, ένα πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον όπου η απλότητα, η δημιουργικότητα και η ανακάλυψη συνδυάζονται από κοινού για να δώσουν την περιπέτεια και την πρόκληση

Επίσης, έναν κώδικα ζωής με:
α) πνευματική διάσταση - μια δέσμευση για αναζήτηση της πνευματικής αξίας της ζωής πέρα από τον υλικό κόσμο,
β) κοινωνική διάσταση - συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, σεβασμό της αξιοπρέπειας των άλλων και της ακεραιότητας του φυσικού κόσμου. Προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας, και
γ) προσωπική διάσταση- την ανάπτυξη του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης και την υποκίνηση της επιθυμίας για υπεύθυνη αυτοέκφραση.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου οι πρόσκοποι ασχολούνται με πραγματικά προβλήματα και θέματα που αφορούν όλο το κοινωνικό σύνολο,  με την υγεία των παιδιών,την αποτροπή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, θέματα υγιεινής και καθαριότητας, θέματα τεχνολογίας, κατοικίες για τους άστεγους, αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, εκπαίδευση για την ειρήνη, επιμόρφωση σε βιοποριστικά επαγγέλματα, παιδιά που κινδυνεύουν, την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την οικογενειακή εκπαίδευση, τα δικαιώματα των παιδιών, την παραγωγή τροφής και τη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναδάσωση, την ανεργία των νέων, τους πρόσφυγες, την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης κ.ά.

Ο Ιδρυτής του Προσκοπισμού Sir Robert Baden Powell

Στη χώρα μας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί από το 1910 σ' όλη την ελληνική επικράτεια και σε πολλές ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών που χωρίζονται σε τρεις κλάδους: τα Λυκόπουλα, από 7 ως 11 ετών, τους Προσκόπους, 10 ως 15 ετών και τους Ανιχνευτές, 15 ως 18 ετών.

Και οι τρεις κλάδοι λειτουργούν με την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών στελεχών που τους βοηθούν ν' ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα. Το Προσκοπικό Πρόγραμμα καλλιεργεί την αυτενέργεια των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή τους στη διοίκηση των Τμημάτων στα οποία ανήκουν.

Υπάρχει επίσης το Προσκοπικό Δίκτυο, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήματος και σκοπός του είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 - 30 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία. Επιπλέον, αρκετά προσκοπικά τμήματα, πέραν των καθιερωμένων προσκοπικών δραστηριοτήτων, ειδικεύονται περισσότερο σε θέματα θάλασσας ή αέρα, αποτελώντας τις ειδικότητες Ναυτοπροσκόπων και Αεροπροσκόπων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σας περιμένουμε στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλους στη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, 11:00 – 16:00. Με πολλά δώρα στη λαχειοφόρο αγορά, bazaar για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας, φαγητό, ποτό και πολύ χορό, αλλά και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλος. Ο Άγιος Βασίλης θα μας επισκεφτεί και θα πάρει τα γράμματα των μαθητών του σχολείου μας. Θα παίξουμε σκάκι, πιάνο, θα τραγουδήσουμε τα κάλαντα, θα φτιάξουμε ελατάκια – ρομποτάκια, θα κάνουμε πειράματα φυσικής, θα μεταφερθούμε στη σχολή του Hogwarts, θα φτιάξουμε γλυκά και πολλά πολλά ακόμη. Σημειώστε την ημερομηνία, βάλτε το πιο φωτεινό σας χαμόγελο και ελάτε να περάσουμε παρέα μία ημέρα χαράς και διασκέδασης σε χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Όταν οι γονείς μαθαίνουν... παίζοντας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο της Μαρίας Μπαλωτή "Παιχνίδια για Καλό Σκοπό", στο οποίο συμμετείχαν γονείς από όλες τις τάξεις του σχολείου. Η συστημική ψυχολόγος και μητέρα τριών παιδιών του σχολείου μας, κατάφερε να δημιουργήσει εξ αρχής μία οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα ανάμεσα στους γονείς με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά εποικοδημητική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Στόχος ήταν να προαχθεί η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων μέσα από το παιχνίδι. Οι ίδιοι οι γονείς που συμμετείχαν στο εργαστήριο δήλωσαν ότι έμαθαν να λειτουργούν ομαδικά,  να συζητούν,  να εμπιστεύονται την ομάδα ακόμη κι αν διαφωνούν. Κυρίως όμως, διασκέδασαν, γέλασαν, γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έμαθαν να λειτουργούν καλοπροαίρετα, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.
Ελπίζουμε αυτός να είναι ο σπόρος για τη δημιουργία ενός γενικότερου κλίματος χαράς, αλληλοσεβασμού και ομαδικότητας και για τη τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των παιδιών του σχολείου.  Τα παιδιά μ…