Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων

Ο Προσκοπισμός είναι μια διεθνής, ανοιχτή, εθελοντική, μη κυβερνητική κίνηση για τη νεολαία που σκοπό έχει να συμπληρώσει το σχολείο και την οικογένεια, καλύπτοντας ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται από αυτά. Από την ίδρυσή του το 1907 δε σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται, φτάνοντας σήμερα να έχει περισσότερα από 25 εκατομμύρια μέλη, αγόρια και κορίτσια σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. Μέσα από τη διασκέδαση των νέων φιλοδοξεί να αναπτύξει τις κοινωνικές αρετές τους, την αυτογνωσία, την ανάγκη της εξερεύνησης και της ανακάλυψης, αλλά και τη θέληση τους για μάθηση.

Οι ίδιοι οι πρόσκοποι θεωρούν τον Προσκοπισμό ως μια μέθοδο:
α) προσωπικής αυτοδέσμευσης - σε ένα απλό κανόνα ζωής, την προσκοπική υπόσχεση και το νόμο,
β) μάθησης μέσα από την πράξη - ενεργό συμμετοχή, μαζί με άλλους, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες - στις ενωμοτίες, για την ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων, των ομαδικών δεξιοτήτων και της ατομικής ευθύνης. Με προγράμματα που υποκινούν - προοδευτικές δραστηριότητες βασισμένες στα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Δραστηριότητες σε επαφή με τη φύση, ένα πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον όπου η απλότητα, η δημιουργικότητα και η ανακάλυψη συνδυάζονται από κοινού για να δώσουν την περιπέτεια και την πρόκληση

Επίσης, έναν κώδικα ζωής με:
α) πνευματική διάσταση - μια δέσμευση για αναζήτηση της πνευματικής αξίας της ζωής πέρα από τον υλικό κόσμο,
β) κοινωνική διάσταση - συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, σεβασμό της αξιοπρέπειας των άλλων και της ακεραιότητας του φυσικού κόσμου. Προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας, και
γ) προσωπική διάσταση- την ανάπτυξη του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης και την υποκίνηση της επιθυμίας για υπεύθυνη αυτοέκφραση.

Σε διάφορα μέρη του κόσμου οι πρόσκοποι ασχολούνται με πραγματικά προβλήματα και θέματα που αφορούν όλο το κοινωνικό σύνολο,  με την υγεία των παιδιών,την αποτροπή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, θέματα υγιεινής και καθαριότητας, θέματα τεχνολογίας, κατοικίες για τους άστεγους, αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, εκπαίδευση για την ειρήνη, επιμόρφωση σε βιοποριστικά επαγγέλματα, παιδιά που κινδυνεύουν, την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την οικογενειακή εκπαίδευση, τα δικαιώματα των παιδιών, την παραγωγή τροφής και τη γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αναδάσωση, την ανεργία των νέων, τους πρόσφυγες, την εκπαίδευση σε θέματα ανάπτυξης κ.ά.

Ο Ιδρυτής του Προσκοπισμού Sir Robert Baden Powell

Στη χώρα μας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί από το 1910 σ' όλη την ελληνική επικράτεια και σε πολλές ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Απασχολεί παιδιά και εφήβους από 7 μέχρι 18 ετών που χωρίζονται σε τρεις κλάδους: τα Λυκόπουλα, από 7 ως 11 ετών, τους Προσκόπους, 10 ως 15 ετών και τους Ανιχνευτές, 15 ως 18 ετών.

Και οι τρεις κλάδοι λειτουργούν με την επίβλεψη και την ευθύνη εκπαιδευμένων ενηλίκων εθελοντών στελεχών που τους βοηθούν ν' ανακαλύπτουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και να διαπαιδαγωγούνται στη συνεργασία και την υπευθυνότητα. Το Προσκοπικό Πρόγραμμα καλλιεργεί την αυτενέργεια των παιδιών και την ενεργό συμμετοχή τους στη διοίκηση των Τμημάτων στα οποία ανήκουν.

Υπάρχει επίσης το Προσκοπικό Δίκτυο, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Προσκοπικού Συστήματος και σκοπός του είναι να δώσει ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό στήριγμα στους νέους και στις νέες ηλικίας 18 - 30 ετών σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ξεκίνημα του αγώνα τους στον στίβο της ζωής, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και υπεύθυνοι άνθρωποι και να έχουν ένα δημιουργικό ρόλο στην κοινωνία. Επιπλέον, αρκετά προσκοπικά τμήματα, πέραν των καθιερωμένων προσκοπικών δραστηριοτήτων, ειδικεύονται περισσότερο σε θέματα θάλασσας ή αέρα, αποτελώντας τις ειδικότητες Ναυτοπροσκόπων και Αεροπροσκόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου